De winnaars van de Anton Pieck Prijs 2009 - Foto: (c) Efteling

Pieck Prijs naar Noordwijk

De winnaars van de Anton Pieck Prijs 2009 - Foto: (c) Efteling

Basisschool Hoffenne uit Noordwijk heeft de Anton Pieck Prijs van de Efteling gewonnen.

Het door de leerlingen geschreven script wordt een echte Sprookjesboom-aflevering.

Genomineerden

Vandaag verzamelden tien genomineerde schoolklassen uit Nederland en België zich in Theater de Efteling voor de spannende prijsuitreiking van de Anton Piek Prijs 2009. Eind 2008 werden alle basisscholen in beide landen uitgedaagd om een script te schrijven en een storyboard te maken voor een aflevering van de televisieserie Sprookjesboom.

Geldprijzen

Uit ongeveer vijfhonderd inzendingen werden de werkstukken van de tien scholen genomineerd. Naast een geheel verzorgde schoolreis sleepten drie groepen ook nog sprookjesachtige geldprijzen in de wacht. De eerste prijs van tienduizend euro ging naar basisschool Hoffenne uit Noordwijk voor het script Hoe de reus zijn laarzen (even) terugkreeg. De tweede prijs van vijfduizend euro ging naar de St.-Jozefschool uit het Limburgse Nieuw Bergen voor Het Ongeluk. De derde prijs van 2.500,- euro was voor basisschool Meerlaar uit het Belgische Vorst-Laakdal voor De Zangwedstrijd. De helft van het prijzengeld, ter beschikking gesteld door Stichting Natuurpark de Efteling, dient geschonken te worden aan een goed doel op het gebied van natuurzorg en milieubehoud. De andere helft mag de school naar eigen inzicht besteden.

{googleads right}Niet gemakkelijk

Volgens de jury is het verhaal van basisschool Hoffenne briljant en verrassend en voldoet het zo goed aan de opdracht dat het ook daadwerkelijk tot een echte Sprookjesboom-aflevering kan en zal worden verwerkt. Rond de vierhonderd gespannen leerlingen, juffen, meesters en begeleiders waren aanwezig in het theater. De jury prees het werk van alle leerlingen en merkte op dat vele inzendingen liefdevol en gedetailleerd waren uitgewerkt. Juryvoorzitter Thijs Bayens: “Er waren mooie thema’s bij die dicht bij de leerlingen liggen, net zoals in de televisieserie. Maar een script schrijven is niet gemakkelijk en daarom verdienen alle tien de scholen een groot compliment. Ook de storyboards moesten worden beoordeeld. Een storyboard dat bijzonder opviel was De nek van Langnek van de Prinses Beatrix School uit Bergeijk. Het jureren was een hele klus, maar we hebben het graag gedaan.”

Cultureel erfgoed sprookjes

In 1995 werd de Anton Pieck Prijs voor het eerst georganiseerd als eerbetoon aan kunstenaar en illustrator Anton Pieck, één van de grondleggers van de Efteling. In 2009 werd de wedstrijd voor de zesde keer uitgeschreven om op basisscholen aandacht te vragen voor het culturele erfgoed sprookjes, dat niet verloren mag gaan. Evenals in voorgaande jaren moet de helft van de gewonnen geldbedragen worden besteed aan een goed doel op het gebied van natuurzorg of milieubehoud. Zo ontving Greenpeace voor de Oceanencampagne vijfduizend euro van de eerste prijswinnaar uit Noordwijk. De school zelf besteedt het geld tijdens de huidige verbouwing aan een mooie scheidingswand in de hal die permanent in de school blijft. Het IVN ontving 2.500,- euro van de tweede prijswinnaar uit Nieuw Bergen en namens de derde prijswinnaar uit Vorst-Laakdal ging een bedrag van 1.250,- euro naar het Natuurpunt, een organisatie die natuurreservaten in de omgeving van de school beheert.


© 2009 PARKPLANET – FOTO: EFTELING

Meest bezochte parkprofielen