De Matterhorn in Disneyland met de Skyway - Foto: Atis547

Matterhorn: berg met gaten

De Matterhorn in Disneyland met de Skyway - Foto: Atis547

In de bijna 45 meter hoge replica van de Matterhorn zaten oorspronkelijk aan beide zijden grote gaten. Die waren bedoeld voor de Skyway, de kabelbaan van Disneyland, die door de berg liep.

Het verhaal gaat dat de Belgische koning Boudewijn in Disneyland was toen de bouw van de Matterhorn bijna voltooid was. De gondels van de kabelbaan zweefden nog niet door de berg, maar de gaten waren al wel aanwezig. Boudewijn vroeg aan Walt Disney waar toch die gaten voor dienden. Disney antwoordde gevat: “Het is een Zwitserse kaas!”

De officiële attractieposter van de Matterhorn Bobsleds

Holiday Hill

De Skyway was de reden dat Disney op het idee van een berg kwam. De kabelbaan liep van het themagebied Fantasyland naar Discoveryland. Halverwege maakte de baan een knik. Op dat punt stond een grote, opvallende mast met wielen bovenin, waar de kabel overheen draaide. De mast zelf stond boven op een heuvel die was opgeworpen met zand uit de gracht om het kasteel van Disneyland. Die heuvel – die poëtisch Holiday Hill werd genoemd, maar totaal niet gethematiseerd was – was Disney een doorn in het oog. Hij begon te fantaseren over een sneeuwberg op die plek, waarmee de mast aan het oog ontrokken zou worden. In de sneeuwberg moest volgens Disney een glijbaan komen.

Nixon

Het idee voor een glijbaan in een ijsberg evalueerde steeds verder tot een complete replica van de Zwitserse Matterhorn met daarin een bobsleerit over een achtbaantrack. De opening werd verricht op 14 juni 1959 door vicepresident Richard Nixon.

(c) 2009

Meest bezochte parkprofielen