Colossos, Vrijheidsbeeld en rondvaartboot in het Heide-Park - Foto: Pechisbeque

Boos om belasting

Colossos, Vrijheidsbeeld en rondvaartboot in het Heide-Park - Foto: Pechisbeque

De directie van Heide-Park is boos op de gemeente Soltau. Het pretpark moet voortaan 450.000 euro vermakelijkheidsbelasting betalen. Een schande, in deze moeilijke economische tijden, vindt de parkleiding.

Het Noord-Duitse Heide-Park, onder meer bekend van de zestig meter hoge houten achtbaan Colossos, moet diep in de buidel tasten voor de gemeente Soltau. Het gemeentebestuur heeft het pretpark een belastingaanslag gestuurd van 450.000 euro.

{googleads right}Omstreden

Al bij de opening van het park in 1978 bestonden er plannen om een plaatselijke belasting te heffen van 1,5 procent over de opbrengst uit entreegelden. Die plannen werden nooit eerder uitgevoerd, ook al omdat het Heide-Park jaarlijks vrijwillig 150.000 euro aan de gemeente betaalde. Maar de financiële situatie van Soltau is zo slecht, dat de gemeente besloot de omstreden belastingmaatregel alsnog in te voeren.

Staatssteun

Parkbaas Hannes Mairinger heeft geen goed woord over voor de opgelegde belasting. “In een tijd dat steeds meer bedrijven staatssteun krijgen, worden wij geconfronteerd met deze bijzondere belasting. Dit heeft een negatieve impact op het bedrijf, op ons personeel en op onze gasten.” Omdat het volgens Mairinger onmogelijk is 450.000 euro uit de kas te betalen, heeft het park besloten de entreeprijs voor volwassenen met vijftig cent te verhogen.


© 2009 TEKST: PARKPLANET – FOTO:
PECHISBEQUE

Meest bezochte parkprofielen