De splash van de Matterhorn Bobsleds - Foto: Dtrigger05

Matterhorn ziet Abraham

Het is vijftig jaar geleden dat ’s werelds eerste gethematiseerde thrill ride werd geopend: de Matterhorns Bobsleds in Disneyland Californië.

Tot die tijd bestonden er al wel houten achtbanen, met weidse bochten en rammelende treintjes, maar een soepele achtbaan op een stalen track was er nog niet. De moeder aller thrill rides was een idee van Walt Disney himself.

Unicum

De achtbaan in Disneyland – die door en om de Matterhorn loopt – was in meerdere opzichten een unicum. Allereerst door het gebruik van stalen rails. Die track werd gevormd door dubbele pijpen die in allerlei bochten konden worden gebogen. Het systeem wordt tegenwoordig alom toegepast bij achtbanen, maar was in die tijd een absolute wereldprimeur. Een tweede noviteit was het gebruik van remsecties waardoor er meerdere bobs tegelijkertijd op de baan konden rijden. Ook het gebruik van computers en het afremmen van de treintjes door water – elke bob racet aan het einde door een vijver waardoor er een splash ontstaat – waren nieuw voor die tijd.

De Matterhorn in Disneyland AnaheimKoning Boudewijn

Het verhaal gaat dat de Belgische koning Boudewijn in Disneyland was toen de bouw van de Matterhorn bijna voltooid was. De gondels van de kabelbaan zweefden nog niet door de berg, maar de gaten waren al wel aanwezig. Boudewijn vroeg aan Walt Disney waar toch die gaten voor dienden. Disney antwoordde gevat: “Het is een Zwitserse kaas!”

Holiday Hill

De Skyway was de reden dat Disney op het idee van een berg kwam. De kabelbaan liep van het themagebied Fantasyland naar Discoveryland. Halverwege maakte de baan een knik. Op dat punt stond een grote, opvallende mast met wielen bovenin, waar de kabel overheen draaide. De mast zelf stond boven op een heuvel die was opgeworpen met zand uit de gracht om het kasteel van Disneyland. Die heuvel – die poëtisch Holiday Hill werd genoemd, maar totaal niet gethematiseerd was – was Disney een doorn in het oog. Hij begon te fantaseren over een sneeuwberg op die plek, waarmee de mast aan het oog onttrokken zou worden. In de sneeuwberg moest volgens Disney een glijbaan komen.

Nixon

Het idee voor een glijbaan in een ijsberg evalueerde steeds verder tot een complete replica van de Zwitserse Matterhorn met daarin een bobsleerit over een achtbaantrack. De opening werd verricht op 14 juni 1959 door vicepresident Richard Nixon.

14 juni 2009 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen