Alg Ontbloot bovenlijf FreeImages

Blote basten-debat

Alg Ontbloot bovenlijf FreeImages

Beekse Bergen heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid: mannen die met onbloot bovenlijf door het safaripark wandelen wordt vriendelijk gevraagd zich aan te kleden.

Het debat is opgelaaid: mogen mannen half bloot door een pretpark lopen? De meerderheid van de jeugd vindt in ieder geval van niet.

Shirt aan

In de Verenigde Staten zijn ze duidelijk: de grote pretparken daar hebben de regel dat iedereen – ook mannen en jongens – te allen tijden een shirt aan moeten hebben. In de bezoekersgidsen van de Disney- en Universal-parken staat het zwart op wit: Proper attire, including shoes and shirts, must be worn at all times. Ook Disneyland in Frankrijk heeft een dergelijke regel opgenomen: geen blote basten in de Disney-pretparken.

Geen regels

In Nederlandse en Belgische pretparken zijn (nog) geen regels over wat bezoekers horen te dragen. In het parkreglement van de Efteling staat van alles over het naleven van de veiligheidsvoorschriften, het maken van lawaai en ongewenst gedrag, maar niets over kleding. Een kledingvoorschrift zal er ook niet komen, vertelt woordvoerster Karin Koppelmans in het AD. “We horen nooit iemand klagen over blote buiken. Soms komt het voor dat mensen na een lange dag Efteling met een blote buik op de picknickweide neerstrijken, maar niemand stoort zich daar aan. Als wij bezoekers corrigeren, dan is het op aanstootgevend gedrag, en niet op uiterlijk.”

Klachten

Toch is het onderwerp voor het eerst in Nederland op de kaart gezet: door de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Vanaf zaterdag is het voor bezoekers verboden om met ontbloot bovenlijf door het safaripark te wandelen. Steeds meer gasten klaagden over het aanzicht van halfontblote kerels bij warm weer en dus besloot de directie deze dresscode in te voeren. “Bij een kindvriendelijke dagattractie als die van ons, vinden we een bloot bovenlijf niet gepast, net als de grote meerderheid van onze bezoekers”, aldus de parkmanager van de Beekse Bergen.

{googleads right}Geen boetes

Het safaripark zal het verbod overigens niet met harde hand handhaven. Er worden geen boetes uitgedeeld; bezoekers worden op een ludieke manier opgeroepen zich aan de nieuwe regel te houden – bijvoorbeeld met informatiefolders waarop staat: Het showen van een harig en ontbloot bovenlijf is alleen toegestaan voor onze gorillamannen – en bij overtreding door medewerkers van het park verwezen naar de T-shirts in de souvenirshop.

Geen blote torso

Kijkers naar het NOS Jeugdjournaal geven de Beekse Bergen in meerderheid gelijk. Bij een internetpoll vond 55 procent dat je niet met een bloot bovenlijf door een pretpark of dierentuin mag lopen. De overige 45 procent vindt een blote torso geen probleem.  Net als de meeste kinderen is ook etiquettedeskundige Magda Berman tegenstander van blote lijven in een attractiepark. In het AD zegt zij: “Zeg nou zelf, het is toch geen gezicht? (…) Daar komt bij dat het er vaak niet heel fris uitziet, en soms al helemaal niet fris ruikt. (…) In publiekslocaties, waar ook veel kleine kinderen komen, hoort het gewoon niet!”

© 2009 PARKPLANET – FOTO: FREEIMAGES

Meest bezochte parkprofielen