eft joris aanbouw pers10

Efteling krijgt Joris en de Draak

eft joris aanbouw pers10

De Efteling breekt houten achtbaan Pegasus af en bouwt daarvoor in de plaats een geheel nieuwe, dubbele achtbaan: Joris en de Draak.

Efteling-directievoorzitter Bart de Boer maakte vandaag bekend dat de Pegasus afgebroken zal worden. De houten achtbaan was al enkele weken niet meer open voor het publiek, en zal ook niet meer opengaan. Volgens De Boer kreeg Pegasus steeds lagere waarderingscijfers van de gasten en paste de attractiewaarde niet meer bij de Efteling. Binnenkort wordt begonnen met de sloop van de achtbaan, die in 1991 de eerste ritjes in het Ruigrijk maakte.

Racer

Op de plek van de Pegasus in het Ruigrijk komt een nieuwe houten achtbaan: Joris en de Draak. Het wordt een zogenaamde ‘racer’, waarbij op de dubbele baan de treintjes tegen elkaar een race aangaan. Al bestaande houten ‘racers’ zijn Stampida in het Spaanse pretpark Port Aventura en – de inmiddels afgebroken – Gwazi in Busch Gardens in Florida.

Moerasdraak

Joris en de Draak zal – in tegenstelling tot Pegasus – gethematiseerd worden: bij de achtbaan komt een grote moerasdraak te staan die vuur en stoom zal uitblazen, naar een ontwerp van Efteling-designer Karel Willemen. In de wachtrij worden bezoekers al in de sfeer van het sprookje gebracht, waarin de legendarische Joris een draak versloeg en een onschuldig meisje het leven redde.

Drie keer zo lang

Joris en de Draak wordt drie keer zo lang als de huidige Pegasus. De dubbele baan krijgt een lengte van ruim 1600 meter (twee maal 810 meter) en zal gedeeltelijk naast wildwaterbaan Piraña gaan lopen. De hoogte van de achtbaan wordt 25 meter, er gaan vier treinen op het traject rijden en de attractie kan 1700 personen per uur verwerken. De treintjes bereiken een topsnelheid van 75 kilometer per uur. De baan wordt gebouwd door het Amerikaanse GCI (Great Coasters International), een bedrijf dat gespecialiseerd is in houten familieachtbanen. 

Familieachtbaan

De nieuwe achtbaan van de Efteling is toegankelijk voor kinderen met een lengte vanaf 1.10 meter (ongeveer 5-6 jaar), waardoor Joris en de Draak een echte familieachtbaan wordt. De kosten voor de nieuwe ‘racer’ bedragen twaalf miljoen euro. De achtbaan gaat op 1 juli 2010 open.

Raveleijn

De nieuwe attractie Raveleijn, die al eerder werd aangekondigd en waarvan de bouw inmiddels is begonnen, zal niet eind 2010 openen, maar in april 2011. Raveleijn komt te staan tussen Villa Volta en Droomvlucht in. Het grote gebouw, in de vorm van een eeuwenoude stad, biedt straks onderdak aan drie zaken: een gethematiseerde arrangementenlocatie voor 550 personen, een kantoorfaciliteit en een openluchtarena met 900 plaatsen. De stad vormt het decor voor een parkshow die zowel vanaf de tribunes als vanuit de horecagelegenheden in de stad kan worden bezocht.

Paul van Loon

De begane grond van Raveleijn wordt een arrangementenlocatie, de overige verdiepingen worden kantoren. De parkshow zal worden geschreven door de vaak bekroonde griezelboekenschrijver Paul van Loon. Het verhaal van de stad Raveleijn, ‘waar Raven Ruiters zullen zijn’, zal worden verfilmd voor televisie. De parkshow zal vijfmaal per dag worden opgevoerd.

Stadspoort

Een eerste aanzet voor het verhaal van Raveleijn is al bekend: ‘…Diep in het bos staat een vervallen stadspoort die al eeuwen toegang geeft tot de machtige stad Raveleijn. Zijn functie is echter vergeten. De op het eerste oog weinig bijzondere stadspoort herbergt een geheim dat alles te maken heeft met de magie van de stad, waar heden en verleden, goed en kwaad, kind en raaf samenkomen. Een stad waar het goede zich nimmer laat kooien…’

Sprookjesboom

Bart de Boer kondigde ook aan dat het Sprookjesbos voortaan ieder jaar een (kleine) nieuwe toevoeging zal krijgen. Voor 2010 is dat de Sprookjesboom, uit de gelijknamige animatieserie. De boom wordt negen meter hoog en negen meter breed en zijn kruin is een thuis voor een aantal bosdieren, waaronder een eekhoorntje en een specht.

Bosdieren

Bezoekers kunnen een klein praatje maken met de wijze boom, waarna hij samen met de bosdieren een verhaaltje vertelt. De interactieve Sprookjesboom heeft een plekje tussen de sprookjes De onzichtbare kleren van de keizer en de Vliegende fakir in.


2009 © Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen