Sprookjesbal - Foto: (c) Efteling

Bal sluit Sprookjesmysterie af

Sprookjesbal - Foto: (c) Efteling

Het Sprookjesmysterie van de Efteling is opgelost en als dank kregen de vinders van de zeven verdwenen voorwerpen uit het Sprookjesbos een heus bal aangeboden.

Begin mei verdwenen er op raadselachtige wijze zeven voorwerpen uit het Sprookjesbos. Wekenlang werd er door tienduizenden mensen in heel Nederland naar de relikwieën gezocht. Uiteindelijk kwamen alle voorwerpen weer terug in het bos van het Kaatsheuvelse pretpark. Om de vinders te bedanken werd er dit weekend een betoverend Sprookjesbal in de Efteling georganiseerd.

Sprookjesbal - Foto: (c) Efteling

Eregasten

Bijna twaalfhonderd gasten verheugden zich al weken op deze avond waarin zij de hoofdrol zouden spelen. Alles werd door de kinderen en hun ouders uit de kast gehaald voor een stijlvolle entree op de rode loper. Herauten bliezen de trompet, lakeien renden in het rond en dames maakten hun toilet. Alles in voorbereiding voor het grote bal waarbij het de gasten aan niets zou ontbreken. Eregasten waren de vinders van voorwerpen. De speurders werden gehuldigd door de Sprookjesbosbewoners waarna het bal officieel werd geopend door Karen met haar Rode Schoentjes. Op de klanken van orkestmuziek werd er gewalst, gezwierd en gezongen.

{googleads right}Sprookjesvoorwerpen

Het begon allemaal met de plotselinge verdwijning van zeven sprookjesvoorwerpen uit de Efteling: de schatkist van de draak, het mandje van Roodkapje, de kroon van de Trollenkoning, de gouden bal van de Kikkerkoning, het spinnewiel van Doornroosje, één van de rode schoentjes en de grote klok van de zeven geitjes. Kinderen en hun ouders konden elke week één van de voorwerpen terugvinden door de aanwijzingen te volgen op de website van de Efteling en in diverse dagbladen.

Sprookjesmysterie - Foto: (c) Martin Alberts/Efteling

Schatkist in Amsterdam

Op 20 mei werd het eerste voorwerp opgespoord: de schatkist van de draak. Alle aanwijzingen leidden naar een toepasselijke verstopplaats in Amsterdam-Zuid: de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam. Jasper Joosten uit Empel was er als eerste bij. “Mijn drie dochters nemen deel aan het Sprookjesmysterie en nadat zij de drie raadsels hadden opgelost, hebben zij mij lief aangekeken. Toevallig had ik vanochtend een afspraak aan de overkant van het Stadsarchief en ben ik extra vroeg deze kant op gekomen.”

Sprookjesmysterie - Foto: (c) Efteling

Het rode schoentje in Tilburg

Het rode schoentje werd teruggevonden in de Dansacademie in Tilburg. Eva en Niki ten Bosch uit Berkel-Enschot waren de gelukkige vinders van het schoentje, dat verstopt lag onder de vleugel van een piano. Moeder Lidewijn reageerde blij verrast. “Ik vind het zo leuk dat ze gewonnen hebben. Vanochtend wilden ze per se vroeg uit bed om hier naar toe te gaan. Ik had echt nooit verwacht dat ze ook daadwerkelijk de eerste vinders zouden zijn. Maar ze hebben er erg hun best voor gedaan; de hele week zoeken ze al fanatiek mee.”

Sprookjesmysterie - Foto: (c) Efteling

De klok in Rotterdam

De verdwenen klok van de zeven geitjes werd op 3 juni in Rotterdam opgespoord: in kinderboerderij De Kooi. Zo’n 45 speurders renden langs de verschillende dierenverblijven, op zoek naar de verstopte klok. Patrick Seeters uit Barendrecht zette uiteindelijk de eindsprint in en arriveerde net voor de andere vaders in het binnenverblijf van de geitjes, waar de grote klok verstopt was. De vader van Jamie (6 jaar) en Luca (1 ½ ) won hiermee toegangskaarten voor het Sprookjesbal. Patrick Seeters: “Door mijn werk als gymleraar werd ik de laatste weken door veel kinderen al op het spel gewezen. Maar uiteindelijk belde mijn nichtje uit Enschede op om door te geven dat de klok in Rotterdam stond. Hier ter plaatse zag ik dat meer vaders belust waren op het vinden van het sprookjesvoorwerp, maar ik associeerde de geitenweide direct met het sprookje en dus met de klok.”

Sprookjesmysterie - Foto: (c) Efteling

Het spinnewiel in Haarle

In één van de tuinen van rozenkwekerij Rozenhave in Haarle werd het spinnewiel van Doornroosje teruggevonden. De familie Van Dam uit Zalk was de gelukkige vinder vanwege een goed uitgedachte strategie. “Mijn vader en ik hadden afgesproken dat we ons zouden opsplitsen, zodat we allebei een deel van de rozentuin konden afzoeken”, zegt trotse vinder Daan (8). “Ik ga vandaag met de klas op schoolreisje, maar ik vond het belangrijker eerst het spinnewiel terug te vinden.”

Sprookjesmysterie - Foto: (c) Efteling

De kroon van de Trollenkoning in Utrecht

De kroon van de Trollenkoning werd 17 juni getraceerd in Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Jennefien Ulderink uit Laag Zuthem was de gelukkige vinder. “Hier heb ik als kind altijd van gedroomd: uitgenodigd worden voor een Sprookjesbal. Nu gaat dat echt gebeuren, een geweldige beloning voor het zoeken! Samen met mijn vriendin speel ik fanatiek mee aan het Sprookjesmysterie. De kroon lag verstopt in een nis bij een kanon in het bastion.”

Sprookjesmysterie - Foto: (c) Efteling

Gouden bal van de Kikkerkoning in Heerenveen

Op 24 juni werd de gouden bal van de Kikkerkoning teruggevonden op de tribune van het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen. Dion Krist (11 jaar) uit Heerenveen had de bal als eerste te pakken. “Samen met mijn twee broertjes, zusje en ouders ben ik hierheen gekomen om de gouden bal te zoeken. Van allemaal was ik vanochtend als laatste uit bed, maar toch heb ik de bal gevonden op één van de rode stoeltjes precies in het midden van de tribune.”

Sprookjesmysterie - Foto: (c) Efteling

Mandje van Roodkapje in Wolfheze

Het laatste sprookjesvoorwerp, het mandje van Roodkapje, bevond zich in de schouw van restaurant Het Wolvenbosch in Wolfheze. Nick Adriaans (21 jaar) uit Westerhoven greep als eerste naar het vermiste voorwerp. Met de vondst van het verloren mandje was het Sprookjesmysterie opgelost en kon het feestelijke Sprookjesbal in de Efteling, met de zeven vinders als eregasten, losbarsten.

(c) 2009

Meest bezochte parkprofielen