ioa spiderman 11pers

Hulk en Spider-Man op oorlogspad?

ioa spiderman 11pers

The Disney Company heeft voor vier miljard dollar de Amerikaanse stripgigant Marvel gekocht.

Het Marvel-archief beschikt over vijfduizend strippersonages, waaronder heel bekende als The Incredible Hulk en Spider-Man. Nu nog vormen de Marvel-karakters een belangrijk onderdeel van concurrent Islands of Adventure. Staat er een parkenoorlog op uitbreken?

Stripboeken

Disney heeft vandaag een bod uitgebracht op alle aandelen van Marvel, een bedrijf bekend van stripboeken, films en games. De deal gaat Disney ruim 2,8 miljard euro kosten. Als de koop rond is, is het moederbedrijf van Mickey Mouse eigenaar van de hele stripbibliotheek van Marvel. Daarin zitten bekende namen als de Hulk, Iron Man, Spider-Man, X-men en Captain America.

{googleads right}Marvel Super Hero Island

Met spanning wordt vooral uitgekeken naar wat de overname gaat betekenen voor de themaparken in Florida. The Disney Company heeft daar zijn grootste vestiging, Walt Disney World bij Orlando. Die pretparkenclave ligt slechts twintig kilometer ten zuiden van de twee attractieparken die Universal bezit: Universal Studios en Islands of Adventure. In dat laatste park is zelfs een hele themazone gewijd aan de Marvel-striphelden: Marvel Super Hero Island.

Avonturen van Spider-Man

In Marvel Super Hero Island staan onder meer een loopingachtbaan gewijd aan The Incredible Hulk en een darkride gethematiseerd rond Spider-Man. De attractie The Amazing Adventures of Spider-Man – een spectaculaire simulatierit met 3D-filmbeelden door New York, de stad die door de spinnenman gered moet worden – wordt door vriend en vijand gezien als één van de beste attracties in pretparkenland.

Bestaande contracten

Vraag is wat er met de thematisering in Islands of Adventure gaat gebeuren. Disney-vertegenwoordigers hebben laten weten dat de bestaande contracten met derde partijen niet geschonden zullen worden. Dat betekent dat Universal de namen van Marvel op de attracties mag laten staan. Maar hoeveel zal Disney aan Universal gaan vragen voor het gebruik van de bekende namen, en is Universal wel bereid die prijs te betalen? Spekt Universal tot in lengte van jaren de kas van de grootste concurrent? Maar heeft Universal wel een keus: hoe aanlokkelijk is een achtbaan zonder thema? En wat moet The Amazing Adventures of Spider-Man zonder Spider-Man?

Schurkenpark

Analisten verwachten in ieder geval een pittige pretparkstrijd in Orlando. Er doen zelfs al speculaties de ronde over een vijfde themapark in Walt Disney World, een met een ‘schurkenthema’ waarin alle schavuiten uit de Disney-films samenkomen met de boeven van Marvel Comics.

> Marvel verovert Disney, behalve in Florida

© 2009 PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen