Rip Ride Rocket in Universal Studios Florida

Rip Ride Rockit open

Rip Ride Rocket in Universal Studios Florida

Na maanden van uitstel is deze week toch nog vrij onverwacht de achtbaan Hollywood Rip Ride Rocket in Universal Studios Florida opengegaan voor het publiek.

Het filmpark hoopt met de nieuwe mega-attractie nog wat extra bezoekers te trekken in de laatste drukke schoolvakantieweken.

Tegenslagen

De opening van Hollywood Rip Ride Rocket stond al drie maanden geleden op de kalender. Telkens weer nieuwe technische tegenslagen, onder meer met de verticale lift, noopten de Duitse bouwer van de achtbaan de oplevering steeds uit te stellen. Tot ongenoegen van klant Universal Studios, want het pretpark bij Orlando miste daardoor een belangrijk marketinginstrument voor de drukke zomermaanden.

Soft opening

De afgelopen weken werden dan toch testritten gehouden en algemeen werd aangenomen dat de technisch zeer geavanceerde achtbaan nog een aantal weken een ‘soft opening’ zou beleven. Tijdens de ‘soft opening’ is de attractie wel open voor het publiek, maar wordt er nog niet uitgebreid reclame gemaakt voor de nieuwe aanwinst. De officiële openingsceremonie volgt pas na de ‘soft opening’, waardoor de constructeur en het park nog kleine aanpassingen kunnen doorvoeren.

{googleads right}Officieel open

Universal Studios had zo’n haast met de opening van de achtbaan – de gedeeltelijk over het ingangsgebied buiten het park loopt en waarin bezoekers hun eigen soundtrack kunnen kiezen – dat de ‘soft opening’ compleet is overgeslagen: afgelopen woensdag opende de roller coaster officieel voor het publiek.

Videobeelden

Gevolg van de snelle opening is dat een aantal elementen nog niet werkt. Zo zijn de videocamera’s die elke berijder tijdens de rit volgen nog niet operationeel. Zodra dat wel het geval is, kan elke gast videobeelden van zijn rit kopen. Ook de lopende banden in het station zijn nog niet gereed. De rolbanden zorgen ervoor dat een treintje niet stil hoeft te staan – de bezoeker stapt vanuit de lopende band in – waardoor de instapprocedure versneld wordt: in de toekomst vertrekt er iedere 23 seconden een karretje uit het station. Zo kunnen de zeven dubbele treintjes straks samen 1850 bezoekers per uur vervoeren.

Double Take

Er werd met belangstelling en spanning naar de nieuwe achtbaan uitgekeken. Niet alleen omdat deze baan over een revolutionair muzieksysteem beschikt – men kan kiezen uit dertig liedjes, verdeeld over vijf genres: classic rock/metal, rap/hip-hop, club/electronica, pop/disco en countrymuziek – maar ook omdat de baan enkele nog niet eerder gebruikte bewegingen maakt. Zo is er een looping waarbij de treintjes op het laatste moment rechttrekken en daardoor niet over de kop gaan. Universal noemt deze nieuwe beleving de Double Take. Er is ook een spiraal met negatieve G-krachten – de Jump Cut – en de treintjes schieten door de gevel van een gebouw op rails in de vorm van een muzieksleutel. Dat element is Treble Clef genoemd.

Tweede grote achtbaan

Hollywood Rip Ride Rocket is een opvallende verschijning, ook buiten de poorten van het park: de treintjes zijn ’s avonds verlicht met knipperende led-lampjes. De Rip Ride Rocket is de tweede grote achtbaan in Florida die dit seizoen in gebruik is genomen; eerder al opende SeaWorld de hangende loopingachtbaan Manta, waarin de bezoekers liggend worden vervoerd.

© 2009 TEKST: PARKPLANET – FOTO: UNIVERSAL

Meest bezochte parkprofielen