dlc haunted mansion

Spookvilla 40 jaar oud

dlc haunted mansion

Het is deze week precies veertig jaar geleden dat in Disneyland in Anaheim de attractie The Haunted Mansion werd geopend.

Inmiddels zijn er wereldwijd vijf van deze spookachtige herenhuizen, waarmee Disney’s geestenattractie niet alleen de standaard heeft gezet maar ook nog eens het bekendst is van alle spookhuizen.

Doom buggy

De geesten in Disneyland in Californië openden voor het eerst de deuren van hun Haunted Mansion op 9 augustus 1969. Precies een week later stroomden er 82.516 bezoekers het pretpark binnen – een nieuw record – die allemaal een kijkje wilden nemen in de langverwachte attractie. Ze stonden urenlang in de rij om een ritje te maken in een doom buggy door de griezelige gangen, de betoverde balzaal, en de behekste begraafplaats van The Haunted Mansion

Herenhuis

Een spookhuis stond al van het begin af aan op het verlanglijstje van Walt Disney voor zijn nieuwe themapark. Hij liet kijkers naar zijn televisieshows regelmatig plannen voor een dergelijke spookattractie zien. In 1957 werd er daadwerkelijk begonnen met het realiseren van een spookhuis, eerst nog op papier. De plannen verdwenen echter in de ijskast, omdat Walt en zijn medewerkers het te druk hadden met andere projecten. In 1963 verrees er echter een statig herenhuis in een stijl die in het zuiden van Amerika veel voorkomt op het New Orleans Square. Het zou nog zes jaar duren voor ook het interieur af was en de gasten een kijkje konden nemen in de villa.

{googleads right}Loopspookhuis

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de bezoekers te voet door het spookhuis zouden wandelen. In groepjes en onder leiding van een gids zouden de griezelige scènes bekeken worden, zo was het plan. Maar men besefte dat de doorstroming van duizenden angstige en ook gefascineerde gasten een probleem zou opleveren. Dus besloot men een eindloos transportsysteem te installeren, met kleine zwarte karretjes die alle richtingen op gedraaid konden worden, de doom buggies.

Exterieur

Van buiten ziet The Haunted Mansion er perfect uit, van binnen is het griezelig en eng, en vol spinnenwebben en stof. Een bewuste keuze van Walt zelf, die zich tot aan zijn dood in 1966 uitvoerig met het spookhuis bezig hield. “Laat ons de buitenkant netjes houden en laat de geesten zorg dragen voor de binnenkant”, was zijn leus. Pas bij Phantom Manor in Disneyland Parijs is deze filosofie losgelaten; daar ziet ook het exterieur er vervallen uit.

Stretching room

Bezoekers van The Haunted Mansion stappen eerst in de stretching room, een soort liftkamer waarvan de muren en schilderijen oprekken. Deze lift brengt de gasten in Californië een verdieping lager, waarna ze door een lange gang onder de spoorlijn van Disneyland doorlopen en als het ware buiten de grenzen van het park komen, waar het showgebouw van de attractie staat.

Tocht

Daar begint een tocht langs spoken, geesten en fantomen, die zelfs met de bezoekers in de doom buggy meeliften. The Haunted Mansion heeft inmiddels vier filialen gekregen, in vier andere Disney-parken. Maar in alle parken staat de spookvilla in een ander themagebied: in Disneyland op New Orleans Square, in het Magic Kingdom in Walt Disney World op Liberty Square, in Tokyo Disneyland in Fantasyland en in Disneyland Paris in Frontierland.


© 15-8-2009 TEKST: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen