Eft Pegasus blokje hout 09PP

Hout niet op

De Efteling verkocht herinneringsblokjes aan de populaire houten achtbaan Pegasus.

Alle balken, palen en latten van de achtbaan Pegasus in de Efteling mogen inmiddels zijn opgeruimd, toch is het hout nog niet helemaal op. In het Kaatsheuvelse attractiepark zijn herinneringsblokjes aan de populaire houten achtbaan te koop.

De Efteling heeft het grootste gedeelte van de in totaal zestig kilometer houten balken die werden gebruikt voor de Pegasus inmiddels afgevoerd. De houten achtbaan stond sinds 1991 in het pretpark, maar voldeed niet meer en wordt volgend jaar vervangen door de dubbele houten achtbaan Joris en de Draak.

Villa Pardoes

Toch ging niet al het hout naar het recyclingbedrijf: het park liet vijftienhonderd mooie blokjes zagen uit de achtbaanbalken, bedrukte ze met het logo van de Pegasus en biedt dit aandenken aan de fans aan. Het stukje Efteling-nostalgie is te koop voor vijf euro, waarvan een gedeelte ten goede komt aan Villa Pardoes, het vakantieadres voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Wie een Pegasus-blokje aanschaft, maakt bovendien kans op een proefrit voor twee personen in de nieuwe attractie Joris en de Draak.

Decoratie

De herinneringsblokjes worden verkocht in souvenirwinkel Valies, naast Carnaval Festival. Bij het blokje zit een echtheidscertificaat. Daarin wordt ook vermeld dat het houten blokje puur bedoeld is als decoratie en aandenken aan de Pegasus, en dus niet als speelmateriaal. Het hout van de achtbaan werd tijdens onderhoudsbeurten in de afgelopen achttien jaar onder meer geïmpregneerd. Daarbij zouden schadelijke stoffen gebruikt kunnen zijn, meldt de Efteling. Om het risico op het mogelijk vrijkomen van die stoffen te beperken is elk blokje voorzien van een laagje vernis.

Familieachtbaan

De Pegasus was een achtbaan met een lengte van 492 meter en een maximale snelheid van 55 kilometer per uur en geschikt voor de hele familie. Tussen juli 1991 en juni 2009 maakten ruim 28,5 miljoen bezoekers een ritje in een treintje van de Pegasus in de Efteling.


2009 
© Tekst en foto: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen