Arthur, het 4D-avontuur

Minimoys worden maxi

Arthur, het 4D-avontuur

In het Franse filmpark Futuroscope is half december 2009 de nieuwe attractie Arthur, het 4D-avontuur in gebruik genomen.

De driedimensionale film neemt bezoekers mee in de fantasiewereld van het kleine volk Minimoys.

Fantasiewereld

Bij binnenkomst in het futuristische gebouw waarin Arthur gevestigd is, stappen bezoekers direct in een fantasierijke wereld. De enorme decors zorgen ervoor dat de gasten zich even klein voelen als het Minimoys-volk. Enorme klaprozen en papavers geven het gevoel dat men gekrompen is. In de wachtrij kunnen bezoekers hun gewicht aflezen en hun naam schrijven in Minimoys-taal.

Glazen liften

Alle decors in de wachtruimtes, die verdeeld zijn over twee verdiepingen, zijn ontworpen door het Nederlandse bedrijf Jora Vision. Na de wachtrij stappen de bezoekers in één van de twee glazen liften, die hen naar een hoogte van dertien meter brengen. Daar hebben zij een mooi uitzicht over Futuroscope.

{googleads right}Race tegen de klok

Vervolgens stappen de bezoekers aan boord van één van de vier simulators die de vorm hebben van grote lieveheersbeestjes. De gasten nemen plaats op stoelen die lijken op gigantische bladeren. Samen met Arthur gaan zij in een spannende race tegen de klok op zoek naar de weg terug naar de menselijke wereld. De bewegingen van de simulator volgen de beelden van de 3D-film. Daarnaast zijn er speciale effecten als de natte tong van een kikker voelen op je huid.

Lage capaciteit 

De film wordt met reliëfprojectie vertoond op een halfrond IMAX-scherm van negenhonderd vierkante meter. De bezoekers dragen brillen met gepolariseerde glazen. Een ritje duurt ruim vier minuten. Een nadeel is dat de capaciteit van Arthur, het 4D-avontuur laag is – slechts achthonderd personen per uur – waardoor op drukke dagen lange rijen kunnen ontstaan.

Gebaseerd op film

De nieuwe attractie, waaraan elf maanden is gewerkt, is gecreëerd door de Franse regisseur Luc Besson en gebaseerd op de filmtrilogie Arthur en de Minimoys. De attractie is toegankelijk voor kinderen vanaf 1,05 meter. Kinderen die zelf Arthur heten, mogen het Franse park komend jaar gratis binnen.


© 2009 TEKST: PARKPLANET – FOTO: FUTUROSCOPE

Meest bezochte parkprofielen