Nemesis in Alton Towers

Beste Europese achtbanen

Nemesis in Alton Towers

Verschillende Europese achtbanen zijn hoog geëindigd op de twee ranglijsten die zijn samengesteld door de enthousiastelingen van Best Roller Coaster.

Maar de nummer-één-posities in de lijsten Beste stalen coaster en Beste houten coaster kwamen toch aan de overkant van de oceaan terecht.

Eerste plaats

In totaal spraken in 2010 zevenhonderd panelleden hun oordeel uit over 368 verschillende stalen achtbanen en 181 houten. De eerste plaats werd veroverd door stalen baan Bizarro in Six Flags New England, in de buurt van Boston. De beste houten roller coaster ter wereld is volgens kenners The Voyage in Holiday World, niet ver van de Amerikaanse stad Indianapolis.

{googleads right}Topposities

Ook al waren de topposities in de poll, die al sinds 1994 jaarlijks wordt samengesteld, voor de Amerikanen, Europese parken deden het niet slecht bij de verkiezingen. De beste stalen baan staat in het Duitse Holiday Park: Expedition GeForce belandde op de derde plaats. Een glorieuze vijfde plek veroverde Goliath in Walibi World. De nieuwe megacoaster Blue Fire in Europa-Park in Zuid-Duitsland belandde van niets op de twaalfde plaats.

Noteringen

Andere noteringen in de favorietenlijst van stalen achtbanen zijn: Nemesis in Alton Towers (7), Black Mamba in Phantasialand (42), Formule X in Drievliet (86), Big Thunder Mountain in Disneyland Paris (100), Typhoon in de Bobbejaanland (142), De Vliegende Hollander in de Efteling (191), Falcon in Duinrell (198), Booster Bike in Toverland (199), Evolution in Bobbejaanland (219), Xpress in Walibi World (231), Vogel Rok in de Efteling (232) en Rioolrat in Avonturenpark Hellendoorn (296).

Houten achtbanen

Bij de houten achtbanen behaalden drie Europese achtbanen een hoge notering: Balder in het Zweedse Liseberg veroverde de zevende plaats, de gigantische Colossos in het Duitse Heide-Park kwam op 12 en Troy in Toverland haalde een eervolle dertiende plaats. 

Bouwers

De Amerikanen zijn meesters in het bouwen van houten achtbanen. Het merendeel van de hoog genoteerde stalen achtbanen komt uit Europese fabrieken. Vooral de Duitse en Zwitserse bouwers – zoals Bolliger & Mabillard – zijn succesvol in staal.

(c) 2010

Meest bezochte parkprofielen