wdw mk main street leeg Foto: Melissa van Vliet

Crisis duurt voort

wdw mk main street leeg Foto: Melissa van Vliet

Walt Disney World en de andere Disney-parken in de Verenigde Staten hebben al meer dan een jaar last van de economische crisis.

Ook Disneyland Paris maakte teleurstellende kwartaalcijfers bekend. Uit die financiële statistieken blijkt dat er nog weinig tekenen van herstel zijn.

Recessie

Attractieparken in de Verenigde Staten hebben veel meer te lijden van de mondiale economische crisis dan parken in Europa. Waar de meeste Europese parken vooral profiteren van de beperktere reislust van de consument, gaan de Amerikaanse parken juist gebukt onder dat crisisgedrag. Met name destination parks – parken die mikken op een meerdaags verblijf van de toerist – hebben last van de recessie.

Hotelbezetting

Vooral Walt Disney World in Florida merkt dat toeristen de dollar in de portemonnee houden. Het afgelopen jaar daalde het aantal bezoekers met één procent. De hotelbezetting zakte met vier procent, naar een bezettingsgraad van 81 procent.

Stijging

Disneyland in Anaheim, bij Los Angeles, deed het beter; het bezoekersaantal steeg met vijftien procent. Toch was ook aan de westkust de recessie merkbaar; in de gezamenlijke Disney-parken besteedden bezoekers vier procent minder dan het jaar daarvoor.

{googleads right}Kortingsacties

Het aantal boekingen in de hotels van Disney voor de periode januari tot en met maart ligt op dit moment tien procent achter bij het percentage in dezelfde periode in 2009. Analisten wijzen er op dat Disney alle promotieacties heeft stopgezet, wat zijn weerslag kan hebben op de boekingen. Het Disney-management laat in een reactie weten dat de kortingsacties zijn beëindigd om te kijken wat het effect op het aantal boekingen is. Vallen de resultaten tegen dan zal Disney opnieuw met speciale aanbiedingen komen, om de bezettingspercentages van de hotels op peil te houden.

Beperkte schade

Ondanks de sobere vooruitzichten en de tegenvallende eerdere financiële resultaten wist de parkendivisie van Disney de schade in het afgelopen jaar te beperken: de winst over het laatste kwartaal van 2009 liep terug met slechts twee procent tot 375 miljoen dollar. De totale omzet over die drie maanden was 2,7 miljard dollar, hetzelfde bedrag als een jaar eerder.

Parijs

Ook Disneyland Parijs merkt dat de crisis nog niet voorbij is. De cijfers over het laatste kwartaal van 2009 tonen dat aan: de omzet daalde met elf procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar daarvoor, tot 292 miljoen euro. De bezettingsgraad van de hotels nam met 9,9 procent af en het aantal bezoekers aan de twee parken daalde met elf procent. Er kwamen met name minder gasten uit Groot-Brittannië en Frankrijk zelf.

© 2010 TEKST: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen