Eft PandaDroom Wereldreis 1100 pers

De grote vlucht van 3D

Eft PandaDroom Wereldreis 1100 pers

Waren ruim tien jaar geleden 3D-films nog vrij unieke attracties die alleen de grootste attractieparken zich konden veroorloven, tegenwoordig heeft ieder pretpark wel een driedimensionaal filmavontuur.

In het seizoen 2010 zetten weer zeven Europese parken een nieuwe filmrol op de projector.

Miljoenen dollars

Films in 3D – met driedimensionale beelden die met een brilletje bekeken moeten worden en daarnaast bewegende stoelen of banken en allerlei speciale effecten als wind, water en geuren – waren tot een decennium terug alleen voorbehouden aan megaparken als Disneyland en Universal Studios. Voor filmavonturen als Captain EO, Honey I shrunk the audience en Terminator 4D telden de grote pretparkketens vele tientallen miljoenen dollar neer. Voor kleinere parken waren dergelijke investeringen niet haalbaar.

Meerdere parken

De kentering kwam toen producenten 3D-films gingen ontwikkelen die door meerdere parken gekocht konden worden. Er werden afspraken gemaakt dat zo’n film exclusief voor een bepaald gebied vertoond kon worden, maar daarbuiten mochten ook andere pretparken de film op het programma zetten.

{googleads right}Pandadroom

Een goed voorbeeld daarvan is Pandadroom, de filmervaring die in 2002 als nieuwe attractie in de Efteling gelanceerd werd. De film was vervaardigd door nWave en dat Brusselse bedrijf mocht de film een jaar later ook al aan andere parken verkopen. En dus was dezelfde rolprent als Panda Vision ook te zien in het Duitse Europa-Park en het Zweedse Liseberg. 

Turtle Vision

nWave bleef actief op het gebied van 3D-films – ook vaak 4D genoemd vanwege de vele effecten in het theater zelf. De opvolger van Panda Vision heette Turtle Vision. Die film, over het bijdehante schildpadje Sammy die met zijn vriendjes allerlei spannende avonturen in de oceaan beleeft, verving twee jaar geleden de pandafilm in Europa-Park en is daar nog steeds te bewonderen.

Sammy

Ook in Nederland en België is Turtle Vision binnenkort te zien: Attractiepark Slagharen gaat de film in het nieuwe seizoen draaien in zijn El Teatro en ook Bellewaerde in Ieper heeft de film aangekocht. Daarnaast vertoont Isla Mágica in het Spaanse Sevilla de oceaanreis van Sammy in 2010 op het witte doek.

SpongeBob

Het Italiaanse Gardaland toont vanaf komend seizoen de avonturen van SpongeBob in 3D. Dezelfde film draaide enkele jaren in het Roxy Theater van Movie Park Germany – waar tegenwoordig de van Universal Studios bekende Shrek 4D te zien is – en is nog steeds te bekijken in de bioscoop van Walibi Belgium.

Piraten

Piratenavonturen doen het driedimensionaal erg goed. Phantasialand bij Keulen heeft al jaren een piratenfilm met de bekende acteur Leslie Nielsen in de hoofdrol en in Drievliet in Rijswijk ging vorig jaar Curse of Skull Rock in première. Zowel Julianatoren in Apeldoorn als het Italiaanse Mirabilandia heeft voor komend seizoen de zeeroversfilm Pirates Plunder geprogrammeerd. Tegenwoordig is 3 of zelfs 4D voor elk pretpark bereikbaar en een must in het attractieaanbod.

© 2010 TEKST PARKPLANET – FOTO: EFTELING

Meest bezochte parkprofielen