eft bus den bosch 12parkplanet

Met tram of bus?

eft bus den bosch 12parkplanet

Met de tram naar de Efteling? Nu nog toekomstmuziek, maar als het aan GroenLinks ligt, straks realiteit.

Politici van de groene partij reden afgelopen weekend alvast de voorgestelde route. De provincie Noord-Brabant ziet meer in een luxe snelbusverbinding.

Netwerk

GroenLinks is de partij van de tram. In onder meer Maastricht, Nijmegen en Zwolle lanceerde de partij plannen voor een nieuw tramnetwerk. Ook voor Brabant heeft GroenLinks sneller en schoner openbaar vervoer in gedachten. De partij wil op termijn een tram laten rijden tussen Tilburg en Den Bosch.

Stimulans

Hoogwaardig Openbaar Vervoer – zoals GroenLinks de nieuwe voorziening noemt – moet grote aantallen mensen snel, veilig en schoon tot in het hart van de steden en tot bij de ingang van de Efteling brengen. De regionale economie, werkgelegenheid en milieu krijgen hierdoor een stimulans, denkt de politieke partij.

{googleads right}Schone bus

De tram van Tilburg naar Den Bosch moet stoppen bij de Efteling, en ook in Waalwijk, Drunen en Vlijmen. Om de stemming over het GroenLinks-plan te peilen, reden leden van de partij afgelopen weekend al met een schone, op elektriciteit rijdende bus op het voorgestelde traject. Onder meer Tweede-Kamerlid Kees Vendrik, groot voorstander van een tramroute door Brabant, was één van de passagiers.

Betere bereikbaarheid

De bus stopte niet alleen bij het Efteling Hotel, maar ook op de Heuvel in Tilburg, het Raadhuisplein in Drunen en de Parade in Den Bosch. Bij de Efteling werd met een vertegenwoordiger van de directie gesproken over de bereikbaarheidsproblemen van de Efteling. Woordvoerder Koen Sanders verklaarde dat de Efteling altijd op zoek is naar mogelijkheden voor een betere bereikbaarheid van het park, en dat een tram één van de oplossingen zou kunnen zijn. “Wij zijn blij met álle initiatieven die de bereikbaarheid van de Efteling beter maken”, vertelde Sanders aan de GroenLinks-delegatie. “We vinden het openbaar vervoer naar de Efteling, met bussen vanaf station Tilburg, op dit moment namelijk niet acceptabel.”

Onhaalbaar

Volgens provinciebestuurder Cora van Nieuwenhuizen echter is een tramverbinding tussen Tilburg en Den Bosch financieel onhaalbaar. De provincie denkt eerder aan Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) naar de Efteling. Dat betekent dat er luxe bussen over de vluchtstrook gaan rijden. De provincie hoopt dat het HOV in 2013 realiteit kan zijn. 

Huidig openbaar vervoer naar de Efteling: in de weekenden en op werkdagen in de vakanties rijden er vanaf de NS-stations in ‘s-Hertogenbosch (lijn 303) en Tilburg (lijn 304) snelbussen naar en van de Efteling. Buiten de vakanties en weekenden rijdt lijn 300 naar het park. In de weekenden kan men ook buslijn 302 nemen.


2010 (c) Tekst en foto: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen