Zus vervangt meermin

De Kleine Zeemeermin, het beroemde beeldje in de haven van Kopenhagen, gaat tijdelijk naar de Expo in China.

Om Denen en toeristen tijdens haar afwezigheid toch in de gelegenheid te stellen de zeemeermin te bewonderen komt haar zus naar Tivoli.

Expo 2010

Sinds ze in 1913 plaatsnam op de Langelie-pier in Kopenhagen is ze al twee keer onthoofd en haar arm is afgehakt, maar nog nooit eerder heeft ze haar vaste plekje verlaten. Toch gaat dat nu, na bijna honderd jaar, gebeuren: De Kleine Zeemeermin gaat naar Shanghai om het Deense paviljoen op de Expo 2010 op te fleuren.

{googleads right}Kopie

Naar schatting zeventig miljoen mensen zullen de kans hebben om tussen mei en december in China het beroemde beeldje te aanschouwen. Op de plek in de Deense haven komt tijdelijk een beeldhouwwerk van een Chinese kunstenaar te staan. Toch hoeven inwoners en bezoekers van Kopenhagen de Kleine Zeemeermin niet helemaal te missen: in pretpark Tivoli komt een exacte kopie van het beeld.

Beeldhouwer

Vanaf 16 april 2010 zit midden in het meer van Tivoli de zus van de Kleine Zeemeermin. De nazaten van Edvard Eriksen, de beeldhouwer van de zeemeermin, besloten een kopie van het beeld aan Tivoli uit te lenen omdat ze vinden dat iedereen de beroemde sculptuur moet kunnen blijven bewonderen, ook al is het origineel voor een half jaar aan de andere kant van de wereld. In december gaat de zus van de zeemeermin weer terug naar de kleinkinderen van Eriksen.

Cadeau

Den Lille Havfrue, zoals de Kleine Zeemeermin in het Deens heet, verbeeldt het gelijknamige sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het standbeeld was een cadeau van bierbrouwer Carl Jacobsen aan de stad Kopenhagen. De vrouw van beeldhouwer Edvard Eriksen stond model voor het charmante beeldje. Het kunstwerk werd onthuld op 23 augustus 1913.

(c) 2010

Meest bezochte parkprofielen