eft hbg matroos detail 13 parkplanet

‘Bel even met H.B. Gijs’

eft hbg matroos detail 13 parkplanet

Bij de Efteling worden ze er gek van. De hele dag rinkelt de telefoon en vraagt er iemand of hij of zij de heer H.B. Gijs mag spreken.

Of mevrouw S. Witje. In Kaatsheuvel vinden ze het niet leuk meer.

Oude grap

De grap is oud: mensen krijgen een mailtje, een sms’je en tegenwoordig ook een Twitter-berichtje met het verzoek een nummer te bellen en te vragen naar H.B. Gijs. Als het nummer gekozen wordt, krijgt de beller de Efteling aan de lijn, die moet uitleggen dat het om een grap gaat. Een mop waar zij part noch deel aan heeft.

Heropleving

De telefoongrap is de laatste weken aan een heropleving bezig. Het pretpark in Kaatsheuvel kreeg de afgelopen dagen honderden telefoontjes per dag, waarvan tachtig procent bestemd is voor H.B. Gijs of S. Witje. Volgens de Efteling is het bedrijf daardoor zelfs slechter bereikbaar geworden voor gasten met vragen.

{googleads right}Bandje

Als noodmaatregel heeft de Efteling momenteel een antwoordapparaat aan staan waarop wordt uitgelegd dat er sprake is van een grap en dat het park zelf daar niet bij betrokken is. “Bel je voor S. Witje, dan ben je in een grap getrapt”, meldt het bandje.

Geen humor

Kantoorhumordeskundige Guido Tijs vindt dat humor alleen maar werkt als het geen schade aanricht. “Ik weet niet wie hier om moet lachen”, zegt hij op Radio 1. “Niet de beller zelf. En de aanstichter weet niet hoe het allemaal loopt. Er is hier sprake van een ‘hackerige viral’.”

Gemiste kans

Volgens Tijs is de aanpak van de Efteling om een bandje aan te zetten een gemiste kans. “Het park geeft miljoenen euro’s per jaar uit aan publiciteit, om mensen er toe te zetten te bellen en dan kaartjes te kopen. Nu krijgen ze de mensen gratis aan de lijn. Neem op, zeg dat het vervelend is en doe ze een goede aanbieding. De Efteling moet niet zeggen: ‘We kunnen er niks áán doen’, maar vragen: ‘Wat kunnen wij er méé doen?’.” 


© 2010 – TEKST EN FOTO: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen