De Sprookjesbosbewoners vieren de onthulling van de eeuwig schrijvende ganzenveer in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Efteling eeuwig open

De Sprookjesbosbewoners vieren de onthulling van de eeuwig schrijvende ganzenveer in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

De Efteling ging vandaag voor altijd open; het Kaatsheuvelse pretpark is geen enkele dag meer gesloten.

Dat werd gevierd met een eeuwig schrijvende ganzenveer. En de wijze Sprookjesboom die verhaaltjes vertelt.

Historisch

Voor de Efteling is 1 april 2010 een historische dag. Gingen in het Brabantse park tot nu toe de poorten elk jaar na de zomer en de winter voor een paar maanden dicht, vanaf vandaag is de Efteling voortaan elke dag open. “Mooi weer of slecht weer, we zijn altijd geopend”, lachte directievoorzitter Bart de Boer vanochtend even voor tienen, daarmee verwijzend naar het barre weer dat de openstelling teisterde.

Jaarrond

De weersomstandigheden bij de officiële inwerkingtreding van de jaarrond opening waren bar en boos: striemende regen, harde wind, een temperatuur van amper drie graden en zelfs natte sneeuw dreigden roet in het eten te gooien. Maar net voor de klok tien sloeg, ging de wind liggen en bleef de regen even achterwege. Precies het goede moment om de Efteling voor eeuwig te openen.

Pennenveer

Voor die feestelijke gebeurtenis waren alle Sprookjesbosbewoners naar de ingang van het park gekomen. Daar werd de eeuwig schrijvende pennenveer in gebruik genomen; zolang de veer sprookjesachtige verhalen schrijft, zal het park open zijn.

De nieuwe Sprookjesboom in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Wijze boom

Even verderop in het park – in het Sprookjesbos, net voorbij Het Meisje met de Zwavelstokjes – was nog een feestelijk moment: de onthulling van de Sprookjesboom. De oude, wijze boom, bekend van de gelijknamige televisieserie, vertelt voortaan dagelijks verhaaltjes. De boom zag er indrukwekkend uit, met bewegende takken van wel dertien meter hoog en breed.

{googleads right}Verhaaltjes

De nieuwe bewoner van het Sprookjesbos is werkelijk een pláátje; mooi gecamoufleerd tussen de bestaande bomen, maar groot en gedetailleerd genoeg om kinderen en volwassenen te imponeren. De boom kan dertig verschillende verhaaltjes vertellen, een aantal dat later zal worden uitgebreid naar zestig. Niet alleen de takken en de wortels van de boom bewegen gracieus, ook de paddestoelen aan de voet van de stam gaan heen en weer, er zitten kleine bosdieren op de boom, er komt een spin omlaag en de boom kan het zelfs laten regenen.

Naamwortel

Voor de boom komt de ‘naamwortel’ uit de grond. Als de Sprookjesboom vraagt hoe de luisterende bezoekers heet en die roept vervolgens zijn of haar naam in de wortelstronk, zal de boom de luisteraar persoonlijk begroeten. De bedoeling is om in de toekomst de Sprookjesboom te voorzien van telkens nieuwe attributen en vaardigheden.

© 1-4-2010 TEKST EN FOTO’S: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen