Schets van Hartenhof in de Efteling

Wanneer krijgt Efteling Hartenhof?

Komt Hartenhof er wel, of komt Hartenhof er niet? De nieuwe darkride van de Efteling is met nevelen omhuld.
Schets van Hartenhof in de Efteling

Komt Hartenhof er wel, of komt Hartenhof er niet? De nieuwe darkride van de Efteling is met nevelen omhuld.

In juni 2010 werd de komst van Hartenhof voor het eerst wereldkundig gemaakt. De nieuwe darkride van de Efteling zou in 2012 open gaan. In de zomer van 2011 werd bekend dat de bouw en opening waren uitgesteld. Tot 2015, meldde het pretpark, maar in dat jaar ging Baron 1898 open. Polle’s Keuken is inmiddels open, van Hartenhof is alleen bekend dat de attractie er ‘ooit gaat komen’ en waarschijnlijk ‘voor 2020’… 
 

Hartenhof komt in Rijk der Fantasie

De Efteling heeft besloten het project Hartenhof in drie gedeeltes te hakken. Samen vormen de drie delen een nieuw rijk in het park: Het Rijk der Fantasie. Wanneer de darkride open gaat, is nog niet bekend.

Polle’s Keuken

De eerste fase – die in 2012 zal opengaan – wordt niet de nieuwe darkride Hartenhof (zie tekst onder en illustratie boven), maar de gethematiseerde horecagelegenheid Polle’s Keuken, een restaurant dat ook na sluitingstijd van het park open zal blijven. De opening van attractie Hartenhof is verder uitgesteld, van 2013 naar op zijn vroegst 2015. De steeds groter wordende plannen en de verwachte kosten voor de attractie hebben de Efteling er toe bewogen de lancering van de darkride verder door te schuiven. De totale kosten voor het Rijk der Fantasie worden geraamd op 42,5 miljoen euro, de grootste investering in de geschiedenis van de Efteling.

Opwaarderen

Naast de eerste fase (Polle’s Keuken) en de derde fase (Hartenhof) is er een tweede tussenfase waarbij het hart van het Efteling-park (Pardoes Promenade en de Brink) zal worden opgewaardeerd. Dit gebied gaat het Rijk der Fantasie heten. Centrale figuur in het nieuwe rijk wordt mascotte Pardoes de Tovernar, over wie ook een televisieserie zal worden gemaakt.  

20-7-2011

Met vier grote nieuwe attracties in het verschiet beleeft de Efteling een radicale koerswisseling: van de geldkraan nagenoeg dicht naar investeringen van vele tientallen miljoenen euro’s.

Joris en de Draak

In de Efteling staan voor de komende tijd vier gigantische attracties op het affiche. De 1600 meter lange houten racerachtbaan Joris en de Draak neemt de plaats in van het veel kleinere, inmiddels gesloopte broertje Pegasus. De dubbele achtbaan gaat op 1 juli aanstaande open voor het publiek. Een dag eerder is de officiële openingsavond, waarbij Jochem van Gelder en Ewout Genemans tegen elkaar zullen racen, evenals de gebroeders René en Willy van de Kerkhof. Daarnaast zullen onder meer Valerio, de leden van Chipz en de winnaar van het Junior Eurovisiesongfestival 2009 Ralf Mackenbach het opnemen tegen hun natuurlijke rivalen. Joris en de Draak kost het lieve sommetje van twaalf miljoen euro.
Raveleijn in aanbouw - Foto: (c) Parkplanet

Raveleijn

Volgend jaar krijgt de Efteling Raveleijn, een kolossaal openluchttheater waarin tevens nieuwe kantoren voor het Kaatsheuvelse pretpark gevestigd zijn. In Raveleijn wordt een parkshow geprogrammeerd die geschreven is door de geliefde kinderboekenauteur Paul van Loon. Ook Raveleijn, waarvan de contouren in het park steeds meer zichtbaar worden, is een miljoeneninvestering: het kostenplaatje bedraagt dertig miljoen euro. 
 
Symbolica in de Efteling

Hartenhof

Ook voor 2012 staat een mega-attractie op stapel, zo maakte de Efteling onlangs bekend. In het hart van het park, op het Brink-plein, wordt een nieuwe darkride gebouwd: Hartenhof. De tocht door Symbolica, het paleis van parkmascotte Pardoes, is een cadeautje aan de bezoekers vanwege het 60-jarig bestaan van de Efteling. (Update: Hartenhof opent onder de naam Symbolica in de zomer van 2017 ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Efteling)

Nieuwe icoon

Hartenhof moet volgens directeur Bart de Boer de nieuwe icoon van het park worden. Vanaf alle wandelpaden die naar het centrum van het park leiden zal Hartenhof in de verte te zien zijn. De kosten voor dit fantasierijke project, dat moet kunnen concurreren met populaire darkrides als Droomvlucht en Fata Morgana, worden geraamd op ruim 42 miljoen euro.
 
eft aquanura schemering 13pers

Aquanura 

Op 31 mei 2012 presenteert de Efteling een nieuwe attractie ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van het park: Aquanura, een water- en lichtshow op de vijver naast Fata Morgana. Aquanura wordt de grootste fonteinenshow die in Europa te zien is. 

{googleads right}Mondjesmaat

Met de enorme investeringsdrift die de Efteling aan de dag legt, breekt het management met de jarenlang gevoerde koers. Onder Ronald van der Zijl, de vorige directievoorzitter, was het beleid vooral gericht op kostenbesparing. Er werd maar mondjesmaat geïnvesteerd in nieuwe attractie en slechts om de vier jaar werd een grote publiekstrekker gepresenteerd, zoals Pandadroom in 2002 en De Vliegende Hollander in 2006 (uiteindelijk geopend in 2007). 

Zeven jaar

Onder Ronald van der Zijl moest er haast gesmeekt worden om (kleine) budgetten voor nieuwe attracties los te krijgen, vertelt een medewerker. Bij zijn afscheid in 2008 kondigde Van der Zijl zelfs aan dat de periode tussen twee nieuwe grote attracties zou worden opgerekt naar zeven jaar. 

Gedraaid

Hoe anders is de aanpak onder Van der Zijl’s opvolger Bart de Boer. Ineens lijkt de koek niet op te kunnen. Het beleid van het Brabantse pretpark is 180 graden gedraaid. Met drie nieuwe reusachtige miljoenenattracties in het verschiet investeert de Efteling als nooit tevoren. Tot vreugde en enthousiasme van de bezoekers, die reikhalzend uitkijken naar Joris, Raveleijn en Hartenhof.
17-06-2010 © PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen