Het verhaal achter Van Helsing

Wie is Abraham van Helsing eigenlijk? En welke hoofdrol speelt hij in Movie Park Germany?

De Nederlandse geleerde professor Abraham van Helsing is een creatie van de Ierse schrijver Abraham ‘Bram’ Stoker. In de klassieke Victoriaanse roman Dracula uit 1897 is hij de opponent van Dracula, het toppunt van verdorvenheid, zonde en kwaad. Moedig en vastbesloten strijdt hij, gewapend met knoflook en een houten staak, tegen het bovennatuurlijke.

Stomme film

In de stomme film Nosferatu (1922) van de Duitse filmmaker Friedrich Wilhelm Murnau strijdt Van Helsing voor het eerst in de gedaante van professor Bulwer, de Duitse variant op Van Helsing, tegen zijn aartsvijand Nosferatu (Max Schreck). In 1931 speelt Bela Lugosi de rol van Dracula, die van professor Van Helsing wordt gespeeld door Edward Van Sloan.

Een vampier komt naar buiten bij Van Helsing's Factory in Movie Park Germany

Onsterfelijk

Peter Cushing bestrijdt in 1958 in Dracula Christopher Lee in de gelijknamige rol. Regisseur Francis Ford Coppola kiest in 1992 voor Anthony Hopkins als vertolker van Van Helsing, die Dracula, gespeeld door Gary Oldman, overwint. In de productie van Wes Craven (2000) wordt Van Helsing zelf onsterfelijk als hij bezweert niet eerder te sterven dan dat hij Dracula overwonnen heeft.

Rutger Hauer

In 2004 wordt Van Helsing voor het eerst de titelfiguur van een speelfilm. Stephen Sommers vraagt Hugh Jackmann voor de rol van Van Helsing, die in opdracht van het Vaticaan naar Transsylvanië gestuurd wordt om de familie Valerious in de strijd tegen Dracula te helpen. Regisseur Sommers verwerkt in zijn film ook elementen van andere verhalen, zoals Frankenstein, Weerwolf of Dr. Jekyll en Mr. Hyde. In 2012 zal er een nieuwe Dracula-verfilming in de bioscoop komen, met Rutger Hauer in de rol van Van Helsing.

Van Helsing's Factory in Movie Park Germany

Hot Rod

In Van Helsing’s Factory in Movie Park Germany is de verhaallijn rond de beroemde vampierenjager tot in detail uitgewerkt. Bij de ingang van Van Helsing’s Factory zijn typische Amerikaanse televisiereclames uit de jaren vijftig te zien. De commercial gaat over de Factory, waar je absoluut naar toe moet als je mooie auto’s in nog snellere en coole Hot Rods wilt veranderen. De bezoekers worden uitgenodigd om zo’n productie te bekijken en om een testrit te maken.

Verdwenen

Binnen in het gebouw hangen in de wachtrij opnieuw beeldschermen waar de televisiespot door een belangrijke mededeling wordt onderbroken. Channel 8 News deelt mee dat bezoekers van Van Helsing’s Factory verdwenen zijn. Op het scherm zijn beelden te zien van de omgeving van de Factory met politieagenten met afzetlint.

Van Helsing's Factory in Movie Park Germany

Monsters

De volgende ruimte is een werkplaats waar auto’s getuned worden. Onder een auto staat iemand te lassen. Als hij de bezoekers ziet, doet hij zijn lashelm omhoog en begroet hij zijn verwarde gasten. Het is Van Helsing zelf. Hij legt de bezoekers uit dat Dracula dit onhandige moment heeft uitgekozen om met een leger van monsters terug te komen met volle maan. De gasten hebben maar één kans en daarvoor moeten ze Van Helsing vertrouwen. Ze mogen niet te voet verder en moeten één van zijn volledig uitgeruste auto’s gebruiken.

Aanvallers

Hij dringt er bij de bezoekers op aan om nu in de auto te stappen, die is uitgerust met automatische machinepistolen om tegen eventuele aanvallers te kunnen vechten. De bezoekers volgen zijn aanwijzingen, gaan in de wagen zitten en rijden weg. Het eerste station is de wapenkamer, waar Van Helsing opnieuw opduikt en zijn gasten vertelt dat ze nu geen tijd meer te verliezen hebben en ze zichzelf in veiligheid moeten brengen.

Door het donkere bos in Van Helsing's Factory in Movie Park Germany

Schroothoop

Daarna gaat het de hoogte in en is door het dakraam te zien dat de wolken aan de hemel verdwijnen en het volle maan is. De vleermuizen veranderen in vampieren. Na een wilde rit door de werkplaats en een bos, komt de auto plotseling op een schroothoop tot stilstand. Langzaam gaat het bergopwaarts, terwijl er links en rechts allerlei afschuwelijke taferelen te zien zijn. Van voren nadert er onstuimig een auto die in de klauwen van een vampier hangt en dreigt te vallen. De wagen van de bezoekers ontkomt maar net aan de aanval van de vampier.

Glorieuze terugkomst in het station in Van Helsing's Factory in Movie Park Germany

Overwinning

De wilde rit gaat verder en dan duikt plotseling direct voor de auto een vampier op. Er is geen andere keus dan hem aan te vallen. Dat doen de berijders met succes: de vampier spat in ontelbare stukjes uit elkaar. Na deze overwinning keren de dappere vampierenstrijders triomfantelijk terug in de wapenkamer van Abraham van Helsing, het eindstation van dit onvergetelijke tochtje.

Parkprofiel Movie Park Germany

© Foto’s: Movie Park Germany, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen