Nadia maakt een salto - Foto: André Enthoven

De stuntstart van Sanne

Nadia maakt een salto - Foto: André Enthoven

Ze had geen enkele ervaring met theater en nu speelt ze dagelijks meerdere malen de hoofdrol van Sanne in parkshow Excalibur van Avonturenpark Hellendoorn. De bühnecarrière van Nadia Altena heeft een katapultstart gehad.

De afgestudeerd fysiotherapeute is daar zelf misschien nog wel het meest verbaasd over. Maar ze geniet van elke seconde en laat zich de leuke reacties van de toeschouwers welgevallen.

“Nee, ik had tot deze show helemaal geen ervaring met theater. Ik heb ooit één zinnetje mogen zeggen tijdens mijn schoolmusical in groep 8, haha. Maar tot nu toe heb ik veel leuke reacties gekregen op de show en op mijzelf. Ook geven mensen soms tips. Vaak bespreken we die met elkaar en doen we er, als het mogelijk is, wat mee. Zo stond in het begin van het seizoen de tribune dicht op de set en konden de toeschouwers het eerste deel van de set amper zien. Inmiddels is de tribune vijf meter naar achteren verplaatst.” 

De 21-jarige Nadia Altena uit Enter speelt tot en met 5 september de rol van Sanne in Excalibur, de spectaculaire stuntshow van Avonturenpark Hellendoorn. Altena heeft altijd op topsportniveau geturnd bij Topturnen Oost Nederland (TON) in Oldenzaal. “Ik zat in de Jong Oranje-selectie, maar ik moest met turnen stoppen door een blessure.” Haar grote turnervaring komt Nadia nu goed van pas bij de show, waarin ze zelf ook enkele stunts doet. “Aan het begin van de show komen hoofdrolspeler Tim en ik aan op een quad en daar maak ik een salto achterover van af op het moment dat Tim wegrijdt”, verklapt Nadia één van haar huzarenstukjes. “Verder heb ik niet een heel intensieve rol qua conditie. Ik doe een paar stunts, dat wel, maar het is vooral veel acteren en interactie met het publiek. Wel voeren we nu in het hoogseizoen de show vier keer per dag op; dan maak je natuurlijk erg lange dagen en wordt het intensiever.” 

Nadia’s tegenspeelster is haar vriend Klaas – Tim in de voorstelling. Mede dankzij hem heeft ze de hoofdrol van Sanne op de kop kunnen tikken. “Klaas heeft vorig jaar meegedaan aan de Sky Pirates-show, hier in Hellendoorn. Daarna is hij voor drie maanden naar pretpark Fort Fun in Duitsland geweest, ook voor een stuntshow. Ik was al die tijd vaak bij hem en tussen de shows door heb ik regelmatig ‘gespeeld’ op de trampolines. En natuurlijk heb ik veel gepraat met de bazen van Falcon Entertainment, dat de shows produceert. Zij hebben mij toen gevraagd voor deze voorstelling.”  

Sanne (Nadia) en Tim (Klaas in de show van Avonturenpakr Hellendoorn - Foto: André Enthoven
 
{googleads right}In Excalibur speelt Nadia met haar Nederlandse tegenspeler, met buitenlandse stuntmannen en er is zelfs een rol weggelegd voor een vuurspuwende draak. Een heel bijzondere cast, vindt ook Nadia. “Samenwerken met mijn vriend is sowieso ontzettend leuk natuurlijk. Verder bestaat het team uit drie Brazilianen, twee Tsjechen en een jongen uit Oekraïne. We praten onderling Engels. Soms is het een beetje moeilijk om dingen duidelijk te maken, maar ik begin ondertussen ook al een paar woorden Portugees te verstaan. Het is een heel gezellig en leuk team. Tijdens de shows zijn er altijd wel een paar grapjes onderling, maar ook buiten de shows hebben we vaak een barbecue of drinken we wat.” 
 
Nadia speelt de show voor telkens achthonderd toeschouwers. Het is voor het eerst dat ze voor een groot publiek in een voorstelling staat. “Een vergelijking maken tussen theaterpubliek en pretparkpubliek kan ik daarom niet. Wel heb ik gemerkt dat pretparkpubliek erg meeleeft en meedenkt tijdens een show.” Excalibur speelt zich af in een openluchttheater. Leuk bij mooi weer, minder gezellig bij nattigheid, lacht Nadia. “En we hebben de laatste dagen nogal wat regen gehad. Dat maakt de show natuurlijk minder mooi. De set is dan nat en het wordt veel moeilijker voor de paarden en gevaarlijker voor de stunts. Maar verder is het hartstikke leuk om buiten een show op te voeren. We maken bijvoorbeeld veel gebruik van vuur en rook. En ja, dat kan natuurlijk buiten veel beter dan binnen.”  
1-8-2010 © LUKAS DEGENS & ADRI VAN ESCH VOOR PARKPLANET

FOTO’S: ANDRÉ ENTHOVEN

Meest bezochte parkprofielen