Joris in de Efteling dendert door

De Python, de Bob en Vogel Rok hebben het nakijken; Joris en de Draak is de spannendste en leukste achtbaan van de Efteling.

Diverse Bekende Nederlanders maakten een ritje in Joris en de Draak, waarmee de nieuwe dubbele houten achtbaan van de Efteling officieel in gebruik genomen werd. Met rode en blauwe T-shirts aan streden de BN’ers in de twee achtbanen Vuur en Water tegen elkaar. Water won de allereerste rit, wat met champagne werd gevierd.

Ralph Mackenbach in Joris en de Draak

Bekende strijders

Onder de Bekende Strijders tegen de draak bevonden zich Jochem van Gelder, Chipz, Djumbo, Adje, Ralf Mackenbach en de gebroeders René en Willy van de Kerkhof. De oud-voetballers namen het tegen elkaar op. Willy van de Kerkhof, die in het blauwe Water-team zat, won het uiteindelijk van zijn broer. Aan het eind van elke rit geeft een blauw of rood vaandel aan welke trein gewonnen heeft.

Opvolger

Joris en de Draak is de opvolger van de Pegasus en is bijna drie keer zo groot als zijn voorganger. Eigenlijk zijn de twee achtbanen niet met elkaar te vergelijken; de Pegasus was een vrij tam ritje, Joris en de Draak dendert maar door. Regelmatig krijgen de berijders het gevoel dat ze uit de baan vliegen en de inzittenden van één van de treinen worden onderweg behoorlijk nat door een straal water die naast de draak omhoog schiet.

Donker gerommel

Op verschillende punten ontmoeten de twee voortrazende treinen in het Ruigrijk elkaar, wat de baan zeer bijzonder maakt: nergens in het noorden van Europa vindt men een andere dubbele racerachtbaan. Ook uitzonderlijk is dat de baan óver het station heen loopt, wat binnen een onheilspellend, donker gerommel veroorzaakt.

eft joris en de draak pov 10pers

Alleen maar bochten

Efteling-directievoorzitter Bart de Boer wist in zijn openingsspeech het Joris en de Draak-gevoel goed weer te geven: “Er zit maar één recht stuk in deze achtbaan: de lift. In de rest van het traject is geen recht stukje meer te bekennen.” De Boer noemde ook nog enkele cijfers: de twee achtbanen zijn ieder 810 meter lang, 25 meter hoog en de treinen bereiken een maximale snelheid van 75 kilometer per uur. De totale capaciteit is 1700 personen per uur. Voor Joris en de Draak werden 90.000 bouten gebruikt en 162.000 spijkers. De baan bestaat uit zeshonderd kubieke meter Yellow Pine-hout, geschikt vanwege zijn stevigheid door de lange vezels.

Joris bij de Draak

Moeras

Bezoekers betreden de achtbaan via een wachtrij die door het moeras loopt. Naast de baan staat een immense, bewegende draak. Bart de Boer: “De draak is 10,5 meter hoog en heeft een kop zo groot als een Fiat Panda. Joris en de Draak is in een recordtijd van negen maanden gebouwd, waarvan we ook nog eens twee maanden vorst hadden. We moesten de funderingen zelfs verwarmen om ze droog te krijgen.”

Dramaserie

Van Joris en de Draak komt ook een dramaserie die geproduceerd wordt door Efteling Media. Daarnaast zullen er diverse souvenirs van de nieuwste Efteling-aanwinst in de winkels verschijnen, zoals een bordspel en een harnas.

2010 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen