Ontwerpen op bestelling

Attractieparken die geen eigen ontwerpers in dienst hebben, kunnen een beroep doen op zelfstandige ontwerpers.
 
Ontwerp voor Duinen Zathe

Attractieparken die geen eigen ontwerpers in dienst hebben, kunnen een beroep doen op gespecialiseerde ontwerpbureaus of zelfstandige ondernemers voor de thematisering van een attractie, een winkel, een restaurant of zelfs een heel park.

Alleen de allergrootste parken kunnen het zich veroorloven eigen ontwerpers in dienst te hebben. Een bekende attractieparkdesigner is Michel den Dulk, die voor Disney Imagineering in Californië werkt. Disney heeft voor zijn elf pretparken wereldwijd en het twaalfde op komst liefst achthonderd Imagineers in dienst. Vermaard in Nederland waren Efteling-ontwerpers Anton Pieck en Ton van de Ven. Na hun pensionering werden zij opgevolgd door Sander de Bruijn en Karel Willemen die, ook al zijn ze vooral achter de schermen van het Kaatsheuvelse park bezig, toch enige bekendheid genieten.
Ontwerp voor Duinen Zathe
 
Maar wat moet je als je niet zo groot bent en daarom geen eigen designers op de salarislijst kunt hebben? Dan kun je je nieuwe attracties, winkels of restaurants laten ontwerpen door zelfstandige ontwerpers; creatieve mensen die zelf een bedrijf hebben of werken voor een ontwerpstudio en zich met hun tekenkunsten vooral toeleggen op pretparken. In Nederland zijn diverse ondernemingen die ontwerpprojecten uitvoeren actief: Jora Vision uit Rijnsburg (het bedrijf bouwde restaurant Octopus in de Efteling en bedacht de thematisering van achtbaan De Donderstenen in Avonturenpark Hellendoorn), DoornRoos van Marieke van Doorn uit Arnhem (Marieke was hoofdontwerper van Efteling’s PandaDroom), Joop van den Heuvel uit Venlo (vervaardigde onder meer de grote Vogel Rok bij de ingang van deze Efteling-achtbaan) en Neverland uit het Belgische Aalst, dat onder meer projecten uitvoerde voor Plopsa Indoor in Coevorden.

Ontwerp voor Duinen Zathe

 
Een effectieve oplossing, zo’n extern designbureau. Maar stel, je bent dan wel eigenaar van een attractiepark maar hebt eigenlijk helemaal geen kaas gegeten van thematisering, terwijl de bezoekers daar wel om vragen. Wat dan? Voor die ondernemers bedacht designer Ger Eussen uit Zuidveen een slimme oplossing: de service Visual Steward. Voor een langere periode, variërend van drie tot tien jaar, zorgt hij voor de creatieve begeleiding van een park. In die hoedanigheid was hij van 2004 tot 2009 betrokken bij speelpark Oud Valkeveen in Naarden, dat onder zijn supervisie compleet opnieuw werd ontworpen en herbouwd. Tegenwoordig leent hij zijn creatieve kennis aan pretpark Duinen Zathe in Appelscha. “Duine Zathe kende mijn werk voor Oud Valkeveen”, vertelt Eussen. “Vorig jaar kwamen we overeen dat ik de aankomende jaren als ontwerper en bouwer het park opnieuw ga thematiseren, uiteraard in nauwe samenspraak en samenwerking met Duinen Zathe zelf.”

Uitgevoerd ontwerp voor Duinen Zathe door Ger Eussen

 
Vooral het leveren van ideeën ziet Eussen als zijn primaire taak. “Ik overspoel de eigenaar van Duinen Zathe van tijd tot tijd met mijn invallen, die voortkomen uit bijvoorbeeld de bestaande infrastructuur, de beschikbare ruimte en uit publiekbewegingen. Op die manier probeer ik de gebieden in het park opnieuw te definiëren.” De eerste fase die tijdens dit creatieve traject wordt aangepakt is het Piratendorp. Eussen: “Het Piratendorp zal straks, als het hele gebied klaar is, ongeveer zevenhonderd vierkante meter groot zijn. In het dorp zijn een uitgifte voor dranken en gebak, een groot terras met uitzicht over de vijver, een schommelend piratenschip en een klein entertainmentpodium voorzien. Daarnaast zijn er nog plannen voor de uitbreiding van het gebied met ten minste één attractie, maar dat staat gepland voor later.”

Uitgevoerd ontwerp voor Duinen Zathe door Ger Eussen

 
Investeren in thematisering en uitbreiding van bijvoorbeeld horecavoorzieningen loont, constateert Eussen, die eerder ook projecten realiseerde voor de nieuwe Universal Studio’s in Singapore en Walibi Holland. “Het effect van die investeringen is vrij snel zichtbaar. Het nieuwe terras op Duinen Zathe bijvoorbeeld krijgt de voorkeur van de bezoekers en ze blijven er langer zitten, wat goed is voor de omzet. De reacties zijn ronduit positief. De gasten vragen zich af wat er verder nog gaat gebeuren op het park, en dat versterkt de band tussen Duinen Zathe en de bezoekers. Een beter toekomstperspectief is nauwelijks denkbaar.”
 
2010 © TEKST: ADRI VAN ESCH

FOTO’S EN TEKENINGEN: ONTWERPEN VOOR EN GEREALISEERDE PROJECTEN IN DUINEN ZATHE, APPELSCHA
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen