De WindSeeker in Knott's Berry Farm

Heibel in de lucht

De WindSeeker in Knott's Berry Farm
 
Het kan niet anders of Funtime Handels moet gruwen van Nederlandse bedrijven. De Oostenrijkse attractiebouwer heeft het voor de tweede keer aan de stok met een Hollandse collega. Weer vindt Funtime dat de patenten op de Starflyer – de tientallen meters hoge zweefmolen die inmiddels in veel pretparken staat – worden geschonden. Dit keer is de Friese attractiemaker Mondial de gebeten hond.

Zweefmolen

Funtime Handels leverde tot op heden 22 Starflyers aan bekende attractieparken. De torenhoge zweefmolens staan onder meer in het Belgische Plopsaland, het Deense Tivoli en de Duitse parken Hansa-Park en Holiday Park. De Starflyer is een kettingzweefmolen die langs een toren naar minimaal vijftig meter hoogte klimt. De grootste Starflyer ooit door Funtime Handels gebouwd staat in het Weense stadspark Prater; het gevaarte is 117 meter hoog.
De Starflyer in Hansa-Park

{googleads right}In de clinch

In 2008 lagen de Oostenrijkers in de clinch met de Zaanse kermisexploitant Van Beek en het metaalbedrijf Wabucon. Van Beek trok langs de Europese kermissen met zijn samen met Wabucon gebouwde attractie Around the World, volgens Funtime een kopie van hun Starflyer. De rechtbank stelde de bouwer uit Tirol echter in het ongelijk. De Nederlandse rechter erkende weliswaar dat Funtime de eerste was met een transportabele hoge zweefmolen, maar vond ook dat met Around the World geen auteursrechten waren geschonden.

Miljoenendeal

Afgelopen week reageerde Funtime weer als door een wesp gestoken op een Nederlands bedrijf. Nu was het Friese Mondial mikpunt van verwijten. Mondial sloot afgelopen maand een miljoenendeal met de Amerikaanse pretparkengroep Cedar Fair. De Nederlanders mogen tientallen meters hoge zweefmolens leveren aan vier parken behorend tot het concern: Cedar Point in Sandusky en Kings Island bij Cincinnati (allebei in de staat Ohio), Canada’s Wonderland in de Canadese staat Ontario en Knott’s Berry Farm bij Los Angeles.
De WindSeeker in Knott's Berry Farm

Spektakel

De torens, die de naam WindSeeker hebben meegekregen, zijn bijna 92 meter hoog. In totaal 64 bezoekers kunnen een adembenemende vlucht maken met een snelheid van ruim veertig kilometer per uur. Aan de top wijken de stoeltjes 45 graden naar buiten, wat voor nog meer spektakel zorgt.

Weersomstandigheden

Aanvankelijk was ook Funtime in de race voor deze order van in totaal twintig miljoen dollar. Maar parkenexploitant Cedar Fair koos uiteindelijk voor Mondial omdat de duostoelen bij de Nederlandse attractiebouwer niet aan kettingen hangen, maar aan solide stalen armen. Daardoor wordt de zweefattractie minder gevoelig voor de weersomstandigheden; ook bij lichte wind kan de molen nog draaien.

Plagiaat

Funtime, die dacht de opdracht van Cedar Fair al op zak te hebben, beweert nu dat ook Mondial de patenten op de Starflyer heeft geschonden. De Oostenrijkers zijn zeer ontstemd over het ontwerp van de WindSeeker. Ze hebben aangekondigd te overwegen Cedar Fair voor de rechter te dagen omdat ze in zee gaat met een bedrijf dat plagiaat pleegt op het ontwerp van de Starflyer

25-8-2010 © TEKST: PARKPLANET – BEELD: CEDAR FAIR EN HANSA-PARK

Meest bezochte parkprofielen