Een tekening van de nieuwe achtbaan X-Raptor in Gardaland

Vliegen als een vogel

Achtbanen waarbij de berijders niet óp de baan zitten, maar er naast hangen, nemen een grote vlucht.
Een tekening van de nieuwe achtbaan X-Raptor in Gardaland

Achtbanen waarbij de berijders niet óp de baan zitten, maar er naast hangen, nemen een grote vlucht. Het Italiaanse Gardaland kondigde voor 2011 een type van dit soort achtbanen aan: de X-Raptor.

Het is gebruikelijk dat passagiers van achtbanen in een treintje op de baan rijden. Roller coasters waarbij de treintjes en de berijders onder de baan hangen, zijn ook heel gewoon geworden. Vrij nieuw is het type achtbaan waarbij de gasten náást de baan zitten. Gardaland krijgt volgend jaar zo’n achtbaan, gemaakt door de befaamde Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard.

Roofvogel

In X-Raptor, de nieuwe baan van het Italiaanse park, proberen de gasten uit de klauwen te blijven van een gevaarlijke roofvogel, zo gaat het verhaal. De treintjes, waarin de passagiers twee aan twee naast de rails zitten, schieten heel dicht langs bomen en over de grond en het water, waar allerlei watereffecten bijdragen aan de spanning van het ritje.

Snelste achtbaan

X-Raptor wordt achthonderd meter lang, dertig meter hoog, gaat twee keer over de kop en heeft bochten van negentig graden. De baan lijkt op een eerder product van bouwer B&M, Furius Baco in Port Aventura Ook daar hangen de berijders naast de baan. Furius Baco is met 135 kilometer per uur op dit moment de snelste achtbaan van Europa.

Furious Baco in Port Aventura - Foto: Carles Reig

Wijnvaten

Ook aan Furius Baco zit een verhaal: de proeven met een oogstversneller van wijndruiven lopen uit de hand. De uitvinding slaat op hol en de trein met wijnvaten wordt in drie seconden naar de topsnelheid gelanceerd. Furius Baco heeft één inversie.

X2 in Magic Mountain - Foto: Joe Schwartz

Vierdimensionaal

Langzaam maar zeker komen er steeds meer achtbanen waarbij de bezoekers naast de rails hangen. De meest spectaculaire is de ruim vijftig meter hoge X2 in Magic Mountain bij Los Angeles. Bij deze zogenoemde vierdimensionale coaster hangen de stoeltjes niet alleen naast de baan, ze maken tijdens de rit ook nog ontelbare draaiingen om hun as.

Kirnu in Linnanmäki - Foto: Adri van Esch / Parkplanet

Ball Coasters

Spannend zijn ook de zogenaamde Ball Coasters van de eveneens Zwitserse fabrikant Intamin. Ook hierbij hangen de stoeltjes als een bal naast de achtbaan. Ze racen niet alleen over de vrij korte baan – slechts 150 meter lang – maar draaien tijdens het tochtje door de zwaartekracht ook alle kanten op. Ball Coasters staan in het Finse pretpark Linnanmäki en het Spaanse park Terra Mítica. Een langere versie staat in het pretpark Gröna Lund in het Zweedse Stockholm.
 
2010 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Gardaland, Cales Reig, Joe Schwartz en Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen