ioa zweinsveld avond

Amerikaans feestje

ioa zweinsveld avond

In de Verenigde Staten zijn de Golden Tickets uitgereikt, de internationale prijzen voor attractieparken van het Amerikaanse vakblad Amusement Today. Hoewel de wedstrijd international heet te zijn, vielen de meeste prijzen toch vooral in Amerika zelf.

Middelpunt

Van Amerikanen wordt wel gezegd dat ze zichzelf zien als het middelpunt van de wereld en te weinig oog hebben voor wat er in andere landen of op andere continenten gebeurt. Of dat waar is of niet, het geldt in ieder geval wel voor de Golden Ticket Awards die onlangs werden uitgereikt. De onderscheidingen gingen vooral naar de pretparken in de Verenigde Staten zelf.

Jurysysteem

Deels heeft dat te maken met het jurysysteem dat Amusement Today hanteert. Het Amerikaanse vakblad vraagt experts en fans naar hun mening. Het magazine heeft de Verenigde Staten ingedeeld in vier secties, die ieder een eigen uitslag leveren. De vijfde sectie is een internationale jury die de rest van de wereld bestrijkt. De vijf uitslagen samen leiden tot de einduitslag en de winnaars van de Golden Ticket Awards.

Winnaars

Zoals gezegd zijn die winnaars vooral de Amerikanen zelf. De prijsuitreiking was haast een exclusief Amerikaans feestje met Awards voor onder meer Cedair Point als beste attractiepark, Harry Potter and the Forbidden Journey in Islands of Adventure als beste nieuwe attractie (foto) en Busch Gardens in Williamsburg als best aangelegde park.

{googleads right}Verdienste

Juist omdat bijna uitsluitend Amerikaanse pretparken in de lijstjes van Amusement Today voorkomen, is het een extra verdienste voor Europese parken als ze toch genoemd worden. De Efteling mag daarom trots zijn op maar liefst drie plaatsen in een top vijf. In de categorie ‘beste aangelegde park’ behaalde Efteling een tweede plek, na Busch Gardens Williamsburg, maar nog vóór de Disney-parken Animal Kingdom (vierde plaats) en Epcot (vijfde plek).

Nieuwe attractie

In de categorie ‘beste nieuwe attractie’ belandde de Efteling-achtbaan Joris en de Draak op een vijfde plaats en in ook de lijst ‘beste kids area’ werd het Kaatsheuvelse park vijfde. Wat precies met ‘kids area’ wordt aangeduid is echter onduidelijk.

16-9-2010 © Tekst: Parkplanet – Foto: Islands of Adventure

Meest bezochte parkprofielen