Het riante zicht op Raveleijn - Foto: (c) Parkplanet

Een laatste blik

Het riante zicht op Raveleijn - Foto: (c) Parkplanet

Bezoekers van de Efteling kunnen een indrukwekkende blik werpen op de nieuwe attractie voor 2011: Raveleijn. Vanaf die plek is het echter een laatste blik: binnenkort ontnemen forse tribunes het zicht op de geveltjes van de eeuwenoude stad waar ‘raven ruiters zullen worden’.

Stadsgezicht

Wie in de Efteling langs restaurant Het Witte Paard de Sint Nicolaasplaets opwandelt, heeft een panoramische blik op het stadsgezicht van Raveleijn. Bezoekers vragen zich hardop af wat de imposante gevelrij, die wordt gedomineerd door een stadstoren in het midden, moet gaan herbergen. Een hotel, weet de één. Een nieuw sprookje, vermoedt de ander.

Parkshow

De tot in de kleinste details nagemaakte gevels zijn echter noch voor een hotel noch voor een nieuw sprookje bestemd. Volgend jaar zal de aaneenschakeling van gevels dienst gaan doen als decor voor een nieuwe parkshow die geschreven is door de bekende kinderboekenauteur Paul van Loon. De openluchtshow, waaraan ook paarden deelnemen, zal vijfmaal per dag worden opgevoerd. Het verhaal van de stad Raveleijn wordt ook verfilmd voor televisie.

Kantoren

In het grote gebouw zelf zal de Efteling zijn kantoren gaan huisvesten. Bovendien komt er op de begane grond een gethematiseerde arrangementenlocatie voor 550 personen. Er wordt nog wel gewerkt aan diverse details van de gevels, maar het permanente decor is verder zo goed als klaar. Wie over de Sint Nicolaasplaets – waaraan ook de populaire attracties Droomvlucht en Villa Volta gehuisvest zijn – wandelt, heeft een uniek zicht op het huzarenstukje.
De maquette van Raveleijn - Foto: (c) Parkplanet
Op de maquette van Raveleijn is de grote tribune – die straks een deel van het zicht
vanuit het park op de stadsgevels zal ontnemen – goed te zien.

Panorama

Dat panorama zal binnenkort echter verdwijnen. Over enkele weken ontneemt een grote tribune voor ongeveer duizend personen het zicht op een belangrijk deel van Raveleijn. Op dit moment is men bezig de stalen constructie voor de tribune te bouwen. Als het tribunegebouw af is, zullen alleen de toegangspoort, de bovenkanten van de stadsgevels en de kolossale middentoren nog vanaf het plein te zien zijn. Het decor zal zich vanaf dat moment alleen nog aan de bezoekers ontvouwen bij binnenkomst van de arena waarin de show zich afspeelt.

Geheim

Een eerste aanzet voor het verhaal van Raveleijn is al bekend: ‘…Diep in het bos staat een vervallen stadspoort die al eeuwen toegang geeft tot de machtige stad Raveleijn. Zijn functie is echter vergeten. De op het eerste oog weinig bijzondere stadspoort herbergt een geheim dat alles te maken heeft met de magie van de stad, waar heden en verleden, goed en kwaad, kind en raaf samenkomen. Een stad waar het goede zich nimmer laat kooien…’

19-9-2010 © Tekst en foto’s: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen