Miracle of Lights Parade in Attractiepark Slagharen

Lichtjes in de duisternis

Miracle of Lights Parade in Attractiepark Slagharen
 
Nederland heeft zijn eigen Electrical Light Parade: door Attractiepark Slagharen rijdt de Miracle of Lights Parade.
 
Net als bij de fameuze Main Street Electrical Light Parade van Disney wordt ook het kleine broertje in Slagharen gekenmerkt door tienduizenden lichtjes. En net als in Disneyland rijdt de stoet met verlichte wagens ook in Attractiepark Slagharen door Main Street, de hoofdstraat van Overijsselse pretpark.

Feeëriek

Na het vallen van de schemering worden in Slagharen alle attracties en Main Street verlicht met in totaal 2.500.000 lampjes. The Miracle of Lights Parade zorgt met verlichte voertuigen, steltlopers, gekostumeerde danseressen en muziek voor een feeërieke afsluiting van de dag. Op 12 en 14 oktober zingt Holland’s Got Talent-winnaar Martin Hurkens bij de avondparade zijn winnende aria Nessun Dorma uit de opera Turandot van Puccini.

Succes

De lichtjesparade vond zijn oorsprong in 1972 in Disneyland in Anaheim, bij Los Angeles. Het idee om een avondstoet te maken van met ontelbare lichtjes gedecoreerde praalwagens kon bij het publiek op veel bijval rekenen. De Main Street Electrical Light Parade werd een gigantisch succes dat tot op de dag van vandaag voortduurt, niet in de laatste plaats door de bijzondere muzikale omlijsting van de optocht.
Main Street Electrical Light Parade in het Magic Kingdom in Walt Disney World - Foto: (c) Disney

Accu’s

De vijfhonderdduizend lichtjes in de Main Street Electrical Light Parade worden van stroom voorzien door vijfhonderd accu’s. Aan de optocht doen tachtig dansers mee die samen elfduizend led-lampjes op hun kostuums hebben zitten. Voor de bedrading van de praalwagens en kleding was acht kilometer stroomdraad nodig.

{googleads right}Première

De Main Street Electrical Light Parade beleefde zijn première op 17 juni 1972 in Disneyland. De populaire stoet was in het park in Californië bijna elke zomer te zien tot 1996. Een tweede versie van de Electrical Light Parade was vanaf 1977 te bewonderen in Walt Disney World in Florida. In 1991 werd de Electrical Parade vervangen door de nog geavanceerdere lichtjesparade SpectroMagic. De Main Street Electrical Light Parade verhuisde in 1992 naar Frankrijk voor de opening van Disneyland Paris.

Onbepaalde tijd

In 2001 kwam de parade naar het nieuwe California Adventure. Momenteel is de originele Main Street Electrical Light Parade weer te zien in het Magic Kingdom in Walt Disney World bij Orlando. In eerste instantie zou de parade tijdelijk zijn, alleen voor de zomer. Deze week maakte Disney bekend dat de beroemde optocht voor onbepaalde tijd in Florida te bewonderen blijft. In Tokyo Disneyland in Japan rijdt een tweede versie van de Electrical Light Parade.

21-9-2010 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Attractiepark Slagharen, Disney

Meest bezochte parkprofielen