De Gouden Kluis op het Dwarrelplein in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

De Gouden Kluis

De Gouden Kluis op het Dwarrelplein in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Er was eens een prachtige, gouden kluis. In de geheimzinnige brandkast lag een hele berg dukaten. Alleen wie een hart van goud heeft, mocht de dukaten bekijken. De kluis was daar op een nacht gekomen, zonder dat de bewoners van het Sprookjesbos daar iets van wisten… Zo ongeveer zou het Sprookje van de Gouden Kluis kunnen beginnen. De Efteling is nu op zoek naar kinderen die het sprookje af willen schrijven.

Regenboogvanger

Op het Dwarrelplein van het pretpark in Kaatsheuvel – het plein direct na het entreegebouw – staat sinds vorig jaar een stevige safe. Bovenop de kluis staat een regenboogvanger. Wie een hart van goud heeft en dat tegen de meter bij de kluis drukt, zet de regenboogvanger in werking. Aan het eind van de regenboog – in de kluis – verschijnt dan een pot met goud.

Onthullen

Het verhaal gaat dat zelfs de Sprookjesbosbewoners niet weten hoe de kluis in de Efteling terecht is gekomen. Het attractiepark en de Rabobank – die een pinautomaat in de kluis heeft – zijn nu op zoek naar kinderen die dat geheim willen onthullen en daar een sprookje over willen schrijven.

{googleads right}Slechte krachten

De sprookjesschrijfwedstrijd is bedoeld voor kinderen van zeven tot en met twaalf jaar. Zij kunnen tot en met 15 oktober hun eigen Sprookje van de Gouden Kluis – dat tussen honderd en driehonderd woorden lang moet zijn – inleveren via de speciale actiesite. Op die website staan ook tips en spelregels. Zo moet het sprookje zich afspelen in het verleden, moet er een probleem, wens of onverwachte gebeurtenis in voorkomen en moeten slechte krachten de held of heldin tegenwerken.

Sprookjesboek

Natuurlijk komt alles weer op zijn pootjes terecht en wordt de held beloond. Het winnende sprookje komt – met de naam van de schrijver – in een groot sprookjesboek bij de kluis op het Dwarrelplein te staan. Bovendien mag de winnaar met zijn familie of vrienden een paar nachten komen slapen in het Efteling-bungalowpark Bosrijk.

10-9-2010 © TEKST EN FOTO: PARKPLANET

Meest bezochte parkprofielen