De nieuwe achtbaan Cheetah Hunt in Busch Gardens Africa

Weer racen met dieren

De nieuwe achtbaan Cheetah Hunt in Busch Gardens Africa
 
De Amerikaanse pretparkgigant SeaWorld Parks & Entertainment heeft aangekondigd weer een achtbaan te bouwen die over en langs een dierenverblijf raast. Kreeg vorig jaar SeaWorld bij Orlando de rollercoaster Manta, waarbij roggen in het middelpunt staan, volgend jaar krijgt Busch Gardens in Tampa een achtbaan die langs een verblijf van jachtluipaarden loopt.

Cheetah Hunt

Busch Gardens bij de stad Tampa in Florida onthulde vandaag de naam en het thema van de nieuwe achtbaan die al sinds de lente in aanbouw is. Het pretpark – dat Afrikaanse dieren als centrale thema heeft – had in de afgelopen maanden fans al nieuwsgierig gemaakt met flarden informatie. Vandaag werden alle gegevens bekendgemaakt: de nieuwe achtbaan gaat Cheetah Hunt heten.

Afrikaanse vlakte

Cheetah Hunt wordt een heel lange achtbaan – van maar liefst ruim 1,3 kilometer – die over de Afrikaanse vlakte van Busch Gardens raast, de Serengeti Plain. Een groot gedeelte van het traject bevindt zich dicht bij de grond, zodat de berijders de Afrikaanse omgeving in zich kunnen opnemen en wellicht zelfs een vlugge blik kunnen werpen op de jachtluipaarden die naast de achtbaan gehuisvest zijn. Het jachtluipaardenveld – met de naam Cheetah Run – is buiten de achtbaan te bewonderen door plexiglas ruiten. 

Drie lanceringen

De snelheid van achtbaan Cheetah Hunt komt niet van de zwaartekracht, maar van maar liefst drie lanceerpunten die de trein telkens weer nieuwe vaart geven, tot een topsnelheid van ruim 96 kilometer. De stukken vlak over de bodem en door kloven moeten de bezoekers het gevoel geven dat ze met de snelheid van een cheetah door de natuur jagen. De neus van de achtbaantrein is in de vorm van een stilistisch weergegeven jachtluipaardkop.

De nieuwe achtbaan Cheetah Hunt in Busch Gardens Africa  

{googleads right}Duikvlucht

Na de tweede lancering komt een hoog gedeelte van de achtbaan: de treinen worden afgeschoten tot dertig meter hoogte in een torenachtige constructie. Vervolgens schieten ze in een duikvlucht naar beneden een metersdiepe greppel in. Halverwege komt de enige looping die de baan rijk is.  

Manta

Cheetah Hunt is de tweede achtbaan van parkeigenaar SeaWorld Parks & Entertainment die interactie met dieren belooft. Vorig jaar kreeg Busch Gardens’ zusterpark SeaWorld al de achtbaan Manta, waarin berijders in een bijzondere zitpositie – voorover liggend op de buik – rakelings over het water scheren. Het idee is dat zij zich voelen als roggen. In de wachtrij zijn deze gracieuze zeedieren door de bezoekers te bekijken in grote aquaria.

Achtbaan Manta in SeaWorld Orlando  

Vier inversies

Bij Manta schieten de treinen met een snelheid van negentig kilometer per uur over de ruim één kilometer lange baan. De achtbaan van SeaWorld passeert onderweg vier inversies en een ritje duurt twee minuten en 35 seconden.
 
13-10-2010 © Tekst: Parkplanet – Illustraties: SeaWorld Parks & Entertainment

Meest bezochte parkprofielen