Drukte bij de Pirana in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Uitpuilende pretparken in de herfst

Drukte bij de Pirana in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Het patroon is al jarenlang hetzelfde en om die reden goed voorspelbaar: op een zonnige weekenddag in de nazomer puilen de pretparken uit. Maar weegt het voordeel – prachtig weer – op tegen de nadelen? Het is maar wat je van een dagje pretpark verwacht.

Een waar genot

Wil je gezelligheid, mensen kijken, een terrasje pikken in de zon? Dan is een dagje attractiepark op een prachtige nazomerdag een waar genot. Maar wil je liefst ook alle attracties doen, niet te lang in rijen hoeven wachten en niet voor de voeten worden gelopen door drommen mensen? Dan – zo wijst de praktijk al jaren uit – is het verstandig toch een andere dag uit te zoeken dan een nazomerse zondag.

Tienduizenden

Deze zondag was het weer zover: de weerman gaf droog weer aan, volop zon en temperaturen tot wel 23 graden. En dus besloten vele tienduizenden landgenoten een pretpark op te zoeken. Veel mensen hebben nog kaartjes in de kast liggen die gekocht zijn in de voorverkoop of bij kortingsacties van bijvoorbeeld supermarkten en die kaartjes moéten nog voor het eind van het seizoen gebruikt worden.

Weinig pret

De gevolgen zijn bekend en alom gevreesd: files op de toegangswegen, wachttijden voor attracties van een half uur tot ruim een uur, overvolle bankjes en terrassen, auto’s die alleen nog geparkeerd kunnen worden op het meest afgelegen knollenveldje dat maar denkbaar is. En verder nog: in de rij voor de kassa, voor een ijsje, voor de toiletten en voor de parkeerkaartjesautomaat. Een dagje pretpark met weinig pret is het gevolg.

De Efteling bleef een uur langer open - Foto: (c) Parkplanet
Bezoekersstromen spreiden

Pretparken als Efteling en Attactiepark Slagharen – waar het zondag gigantisch druk was – proberen op de enorme toestroom van bezoekers in te spelen door het park langer open te laten dan gepland. Structureel worden er ook maatregelen genomen om overvolle dagen als deze zoveel mogelijk te voorkomen: Slagharen voerde dit jaar een flexibel prijsbeleid in en de Efteling opende het park jaarrond. Beide maatregelen zijn bedoeld om de bezoekersstromen zoveel mogelijk te spreiden.

Te gelde maken

Maar zolang de Efteling zijn ticketbeleid niet aanpast aan de op 1 april ingevoerde openstelling van 365 dagen per jaar, heeft jaarrond open zijn nog niet het gewenste effect. Efteling-kaartjes gekocht in de voorverkoop of bijvoorbeeld via de actie bij Albert Heijn zijn slechts geldig tot half november. En ook de tienduizenden abonnementen van het park lopen allemaal op 19 november af. Gevolg: mensen willen nog vóór die tijd hun entreekaartjes te gelde maken. En dus reist íedereen op een mooie dag in het najaar af naar Kaatsheuvel.

{googleads right}Lessen

Het beeld van uitpuilende parken op mooie weekenddagen in de herfst bestaat al jaren. Er zijn dus ook lessen uit te trekken. Ten eerste: mijd een pretpark op een zonnige zondag in september of oktober. Bewaar vooraf gekochte entreekaartjes niet tot de laatste weken in het seizoen. Ga liever op een mooie dag in het voorseizoen of desnoods in het hoogseizoen; alles beter dan uren in files en rijen staan en voetje-voor-voetje door een attractiepark schuifelen op een zondag in het naseizoen, hoe mooi de weervoorspelling ook is.

Tips

Heb je echter nog entreekaartjes liggen die voor een bepaalde datum gebruikt moeten worden? Ook dan zijn er enkele tips. Kies een dag uit waarop de weersvooruitzichten niet denderend zijn. Dat houdt veel potentiële bezoekers weg en vaak valt het weer toch heel erg mee. Zorg dat je zo vroeg mogelijk bij de ingang van het park staat: ongeveer een half uur voor de officiële openingstijd is een goede richtlijn. Doe zoveel mogelijk populaire attracties in de eerste twee uur na de opening van het park. Gebruik de drukke namiddag voor shows, minder geliefde attracties of attracties zonder wachtrijen. Terwijl het in het park steeds drukker wordt, kun jij genieten van een terrasje in de wetenschap dat je de leukste attracties al allemaal gedaan hebt!
3-10-2010 © Tekst en foto’s: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen