Praalwagen IJsland voor Europa Park - Ontwerp: Laterna Creative Concepts

IJslandse praalwagen uit Nederlandse pen

De paradewagen van IJsland in het Duitse Europa-Park is ontworpen door een Nederlander.

De 46-jarige Schooleman heeft ervaring met het ontwerpen van fraaie praalwagens: 25 jaar lang ontwierp en bouwde hij creaties voor de cultuurhistorische optocht van de befaamde Brabantse Dag in zijn woonplaats Heeze. “Een goede praalwagen moet vanuit elk aanzicht interessant zijn”, vindt de ontwerper. “En hij moet bestaan uit grote en ook uit kleinere, heel gedetailleerde vormen.”

Maximale afmetingen

De optochtwagen voor Europa-Park moest het onderwerp IJsland meekrijgen en geïnspireerd zijn op het nieuwste gelijknamige themagebied van het pretpark. Er waren nog meer eisen, vertelt Schooleman: “De maximale afmetingen lagen vast en er moest licht op komen, zodat de wagen ook aan avondparades kan meedoen. Verder was ik compleet vrij in mijn ontwerp. Omdat ik vond dat de paradewagen een duidelijke link moest hebben met het themagebied IJsland, heb ik daar wat onderdelen uit genomen en tot iets nieuws gecreëerd.”

Zintuigen

De Brabander, die eigenaar is van ontwerpbureau Laterna Creative Concepts in Heeze en daarnaast ook nog parttime les geeft in de vakken grafische vormgeving en conceptontwikkeling op creatieve mbo Sint-Lucas in Boxtel, vindt dat paradewagens voor een breed publiek ontworpen moeten worden. “De creatie moet jong en oud aanspreken en het moet alle zintuigen prikkelen. Vandaar ook de toevoeging van beweging, water, nevel, geluid en licht aan de IJsland-wagen.”

Frank SchoolemanGeïntroduceerd

Frank Schooleman (foto) werd een half jaar geleden geïntroduceerd bij het Europa-Park door Paul Beck. “Beck was algemeen directeur van de Efteling in de tijd dat ik daar als vormgever werkte. Momenteel is hij directeur van de Floriade, waar ik ook voor werk. Ik heb namelijk het paviljoen voor Staatsbosbeheer ontworpen. Ik heb een aantal gesprekken bij Europa-Park gehad en zij waren onder de indruk van mijn portfolio en met name de paradewagens die ik heb ontworpen. Dat was de start voor een nieuwe samenwerking.”

Disciplines

Bij het ontwerpen voor attractieparken komen alle disciplines bij elkaar, legt Schooleman uit. “Van vormgeving in 2D en 3D, decoratie, geluid en techniek tot eventueel toneelspel. Dan komt het er echt op aan dat je alle disciplines beheerst. Deze opdracht is een eerste test om te ervaren hoe onze samenwerking verloopt. Van daaruit kijken we verder wat de mogelijkheden zijn. Op dit moment is de samenwerking prima; er zijn korte lijnen met duidelijke afspraken. De familie Mack van het Europa-Park is zeer direct, concreet en helder in de communicatie. Dat is ook hoe ik zelf ben.”

Nieuwe concepten

Schooleman zou graag nog zijn tanden zetten in nieuwe ontwerpen voor Europa-Park. Hij denkt al stiekem aan een attractie. “Ik ben bezig met twee nieuwe concepten die prima in Europa-Park zouden passen. Dus wie weet!”

2010 © Tekst: Parkplanet – Tekening en foto: Laterna-cc.nl

Meest bezochte parkprofielen