Beeld Disney Legends - Foto: Derbonk

Levende legendes geëerd

In de Verenigde Staten is het heel gewoon om mensen die iets bijzonders hebben betekend of bijgedragen aan een bedrijf of branche te eren met een bijzondere titel. 
De Disney-parken hebben hun Disney Legends, een programma dat medewerkers beloont en eert die met hun talent, hun creativiteit en hun dromen hebben bijgedragen aan de Disney-magie. Elke jaar komen er nieuwe Disney Legends bij en zij worden allemaal geëerd op een speciale website.

Bronzen beeld

Het Disney Legends-programma stamt uit 1987 en heeft sinds die tijd verschillende Legends opgeleverd: acteurs, tekenaars, Imagineers, liedschrijvers en managers. Tien jaar later, in 1997, werd ook Disneyland Paris bij het Disney Legends-programma betrokken. Ter gelegenheid daarvan werd een speciaal vervaardigd kunstwerk onthuld op het plein in Fantasia Gardens, voor de ingang van het park (foto). Eenzelfde bronzen kunstwerk kreeg een jaar later ook een plaatsje voor het gebouw van de Walt Disney Studios in Burbank, Californië.

Ervaring

In Europa is de cultuur toch iets anders; hier is men niet gewend om mensen die een bijzondere prestatie in de attractieparkbranche hebben geleverd te eren. Toch werd er deze week een voorzichtige aftrap gegeven: op de Euro Attractions Show die deze week in Rome werd gehouden – en waar in drie dagen tijd negenduizend vakbezoekers werden ontvangen – vond het European Theme Park Legends-Panel plaats, een conferentie waar vier legendes op pretparkgebied hun grote ervaring deelden met de professionals in de zaal.

Vier pretpark legendes

Officieus

De vier legendes werden dan wel niet officieel geëerd – zoals bij Amerikaanse bedrijven gebeurt – maar door hun uitnodiging voor het seminar wel officieus. Ton van de Ven, Alberto Zamperla, Karl-Heinz Mordelt en Gottlieb Löffelhardt (van links naar rechts op de foto) zijn grootheden op het Europese attractieparkenveld.

Van de Ven

Ton van de Ven was decennia lang de man achter de attracties en de sfeer van de Efteling. Het eerste grote project dat hij ontwierp was het Spookslot, dat in 1978 opende. Van de Ven was ook de schepper van populaire en befaamde attracties als Fata Morgana en Droomvlucht.

Löffelhardt

Gottlieb Löffelhardt was in 1967 één van de twee grondleggers van Phantasialand in Brühl, bij Keulen. Tot 1998 bleef hij het park leiden, daarna nam zijn zoon de scepter over. In 1996 kocht Löffelhardt het Italiaanse pretpark Mirabilandia.

Zamperla

Alberto Zamperla en Karl-Heinz Mordelt zijn allebei oprichters van een befaamd leveranciershuis voor pretparken. Alberto Zamperla stond in 1966 aan de basis van de firma Zamperla. Nog steeds is de Italiaanse fabrikant een vooraanstaand leverancier van attracties. Zo bouwde het bedrijf verschillende draaimolens voor de Disney-parken, waaronder de Dumbo-molen en de vliegende tapijtjes van Flying Carpets over Agrabah.

Mordelt

Karl-Heinz Mordelt verbasterde zijn naam tot Heimo en verbond die aan zijn bedrijf dat in vijftig jaar tijd vooral bekend is geworden om het ontwerpen en fabriceren van bewegende poppen en dieren, de zogenaamde ‘animatronics’. Heimo levert naast figuren ook decors, kostuums en zelfs complete darkrides.

2010 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Derbonk en EAS

Meest bezochte parkprofielen