Achtbaan Rip Ride Rockict in Universal Studios Florida

Achtbaan dicht

Achtbaan Rip Ride Rockict in Universal Studios Florida

Het zit niet mee voor de Hollywood Rip Ride Rockit in Universal Studios Florida . Liep de bouwtijd al gigantisch uit de klauwen, nu – dertien maanden na de opening – is de achtbaan al weer gesloten. De treintjes van de rollercoaster bleken niet veilig.

Tegenslagen

De opening van Rip Ride Rockit in Universal Studios Florida stond gepland voor het voorjaar van 2009. Maar telkens weer nieuwe technische tegenslagen, onder meer met de verticale lift, noopten de Duitse achtbaanbouwer Maurer Söhne de oplevering steeds uit te stellen. In Universal Studios werden ze daar niet blij van; de langverwachte nieuwe achtbaan – die zelfs buiten het park om loopt – bleef dicht tijdens de drukke zomermaanden.

Zwakke plek

Eind augustus 2009 ging de met veel tamtam aangekondigde Hollywood Rockit dan eindelijk open. Maar nu, slechts dertien maanden na de ingebruikstelling, is het al weer over en uit voor de veelgeplaagde achtbaan. Een onlangs ontdekte zwakke plek in een verbindingsstang tussen de karretjes doet de attractie (voorlopig) de das om.

{googleads right}Koppelstukken

Bouwer Maurer Söhne ontdekte dat de verbindingsstangen tussen de treinstellen van de zogenaamde X-Car Coasters van de Duitse fabrikant last kunnen krijgen van metaalmoeheid. De koppelstukken zouden kunnen breken, met mogelijke fatale ongelukken als gevolg. Maurer Söhne heeft daarom alle gebruikers van de X-Car Coasters met tandemtreinen opgelegd de achtbaan onmiddellijk buiten gebruik te stellen.

Euvel

Maurer Söhne onderzoekt momenteel waar het euvel ligt en werkt aan een oplossing. Tot het moment dat die gevonden is, kunnen de achtbanen niet gebruikt worden. Naast Universal Studios Florida is ook onder meer het Engelse pretpark Drayton Manor de dupe; daar is de achtbaan G Force buiten gebruik gesteld.

Formule X

In Nederland is de achtbaan Formule X in Drievliet een product van Maurer Söhne. Deze rollercoaster wordt echter niet getroffen door het radicale besluit van de leverancier om de banen te sluiten. Formule X heeft enkelvoudige treinen en geen tandemtreinen. Het park in Rijswijk heeft dan ook geen last van koppelstangen met eventuele metaalmoeheid en de achtbaan is nog gewoon in gebruik.

Geruchten

In de Verenigde Staten draait de geruchtenmachine inmiddels op volle toeren. Onder achtbaanfans gaat het verhaal dat Universal Studios serieus overweegt de Hollywood Rip Ride Rockit helemaal af te breken. Niet alleen heeft de baan tot nu toe alleen maar problemen gehad, de Rockit zou ook niet goed scoren bij het publiek. Het gaat echter slechts om een gerucht; er is vooralsnog geen reden aan te nemen dat er een kern van waarheid in zit.

Oplossing

Maurer Söhne is inmiddels naarstig op zoek naar een oplossing voor het probleem. Er bestaat een mogelijkheid dat er andere treintjes worden ingezet op de getroffen banen. De fabrikant heeft meerdere treinsoorten in zijn assortiment die allemaal op de bewuste achtbanen kunnen rijden.
Achtbaan Battlestar Galatica in Universal Studios Singapore - Foto: Chooyutshing

Testen

Maurer Söhne is niet de enige bouwer en Universal Florida niet het enige park dat getroffen wordt door tegenslag. Ook in de nieuwe Universal Studios in Singapore zijn er problemen. Daar werd de dubbele racerachtbaan Battlestar Galactica al een week na opening buiten gebruik gesteld nadat een stoeltje van de trein was losgekomen. Sindsdien zijn er door Universal en de Nederlandse leverancier Vekoma testen uitgevoerd met de trein waaruit naar voren kwam dat sterkere krachten en hevigere trillingen dan berekend de oorzaak waren van het losraken van de zitting.

Veiligheid

De stoeltjes op beide achtbanen – Battlestar Galactica bestaat uit een gewone achtbaan en een hangende achtbaan die met elkaar verweven zijn – worden voor alle zekerheid vervangen. De constructie van de stoeltjes op de treinen wordt aangepast aan de nieuwe berekeningen. In alle gevallen geldt: veiligheid voor alles. De banen in zowel Universal Studios bij Orlando als in Universal bij Singapore zullen pas weer voor het publiek open gaan als ze uitgebreid zijn getest en goedgekeurd.

1-10-2010 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Universal en Chooyutshing

 

Meest bezochte parkprofielen