Vrijevaltoren El Vuelo del Fénix in Terra Mitica - Foto: Alamez

Schoonheidsslaapje

Vrijevaltoren El Vuelo del Fénix in Terra Mitica - Foto: Alamez

Het Spaanse pretpark Terra Mítica is begonnen aan schoonheidsslaapje van een half jaar. Het park bij Benidorm wordt gerenoveerd tegen een kostprijs van vijf miljoen euro.

Zorgenkindje

Terra Mítica is altijd een zorgenkindje geweest. In de tien jaar van het bestaan van het pretpark liep de schuldenlast steeds verder op – tot wel 218 miljoen euro – en werden de verliezen steeds groter; tot in totaal 120 miljoen euro. Het bezoekersaantal zakte van anderhalf miljoen per jaar in de beginjaren tot een goede half miljoen afgelopen jaar.

Gehuurd

Diverse eigenaren hebben al hun tanden stukgebeten op park aan de Costa Blanca. Al vrij snel na de opening in 2000 nam Paramount het park over. In 2004 verkocht de Amerikaanse filmgigant de aandelen weer aan de regionale overheid, de Comunitat Valenciana. Sinds enkele maanden heeft Terra Mítica weer nieuwe bewindvoerders: het Spaanse bedrijf Aqualandia heeft het attractiepark voor tien jaar gehuurd, met een optie tot koop na de huurperiode.

{googleads right}Waterpark

Aqualandia is een succesvol waterpark in Benidorm. Tot Aqualandia behoort ook het naastgelegen Mundomar, een zeedierenpark. De nieuwe huurder is meteen in actie gekomen en heeft Terra Mítica enkele maanden eerder dan oorspronkelijk gepland deze week op slot gedaan. Het pretpark krijgt een renovatie waarbij er meer groen wordt aangelegd, gezorgd wordt voor meer schaduwplekken voor de gasten en er gezocht wordt naar natuurlijke bronnen onder het terrein zodat er meer water kan worden gebruikt.

Dramatische daling

Het contract dat Aqualandia heeft afgesloten met de lokale overheid verplicht het bedrijf alle werknemers en managers in dienst te houden. Toch moeten de medewerkers vrezen voor hun baan; volgens geruchten gaat Aqualandia trachten de helft van alle vaste medewerkers te ontslaan. Dat er iets moet gebeuren staat vast: in tien jaar tijd is het bezoekersaantal dramatisch gedaald, tot een magere 540.000 afgelopen seizoen. In een jaar tijd is Terra Mítica – waarvan de bouw eind jaren negentig 240 miljoen euro kostte – twintig procent van zijn bezoekers kwijtgeraakt. Aqualandia hoopt nu het tij te kunnen keren.
 
16-10-2010 © Tekst: Parkplanet – Foto: Alamez

Meest bezochte parkprofielen