Koning Kruimeltje I

De cast van Kruimeltje zingt het slotlied - Foto: (c) Parkplanet
 
De musical Kruimeltje in Theater de Efteling is een prachtige productie; de voorstelling is een visueel wondertje en heeft een sterke kindercast.
Vandaag ging in het theater bij de Efteling de musical Kruimeltje in première. Ruim duizend gasten – onder wie diverse Bekende Nederlanders – genoten van het emotionele verhaal rond het weeskind Kruimeltje dat na veel winterse ontberingen uiteindelijk zijn moeder en zijn vader vindt.

Rick EngelkesEen trotse producer Rick Engelkes en zijn familie – Foto: © Parkplanet

Kruimeltje is een musical van Efteling Theaterproducties en Rick Engelkes Producties. Het is voor het zevende jaar dat in het theater bij het Kaatsheuvelse pretpark een musical op de planken staat, en voor het eerst dat daarbij wordt samengewerkt met REP van Rick Engelkes. Eerder vormde de Efteling een team met Studio 100 en V&V Entertainment van Albert Verlinde, en volgend jaar staat een samenwerking met Stage Entertainment van Joop van den Ende op stapel.

Natuurlijke flair

De eerste productie van Efteling Theaterproducties met Rick Engelkes Producties kan zonder meer een geslaagde worden genoemd. Het verhaal van Kruimeltje wordt op een uiterst knappe manier gestalte gegeven op het toneel. Alle lof gaat daarbij uit naar de kindercast en in het bijzonder Joes Brauers, het jochie dat na het winnen van de Avro-televisieserie Op zoek naar Kruimeltje de hoofdrol van de musical kreeg toegewezen. De natuurlijke flair, het professionele spel en het zangtalent van Joes maken dat de jonge Limburger dé ster van de avond is.

Goudzoeker

Het oer-Hollandse verhaal van Kruimeltje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw geschreven door Chris van Abkoude, ook schrijver van de bekende reeks over Pietje Bell. Het boek Kruimeltje, dat inmiddels toe is aan zijn 84ste druk, verhaalt over een tienjarig jongetje dat de koning van de straat is en dat er van droomt een vader en moeder te hebben. De politie weet zich geen raad met het ondeugende weeskind met de grote mond en het klein hartje. Kruidenier Wilkes geeft de jongen en zijn hond Moor een echt thuis. Groot is de verbazing als blijkt dat Wilkes Kruimeltjes vader vroeger heeft gekend. Tien jaar geleden zijn ze allebei naar Amerika vertrokken als goudzoeker. Van de vader van Kruimeltje is sindsdien niets meer vernomen. Wilkes gaat aan de andere kant van de oceaan op zoek naar Kruimeltjes pa.

'Koning' Kruimeltje leeft op straat – Foto: © Efteling

Hoogtepunt

In de musical Kruimeltje komt het gedeelte uit het kinderboek waarin Wilkes in de Amerikaanse staat Colorado op zoek gaat naar de vader van Kruimeltje niet voor. Het verhaal in de Efteling speelt zich af in één decor, maar daarmee worden wel heel knappe scènes gemaakt. De huisjes in de haven zijn – als een soort ladekast die op zijn kant is gezet – allemaal uitschuifbaar. Daardoor ontstaan er op het toneel telkens weer nieuwe visuele hoogstandjes, die een climax bereiken als Kruimeltje – na valse beschuldigingen van kosthuisvader Keijzer – op de vlucht slaat. De huizen van de stad komen dan letterlijk op hem af; een prachtig hoogtepunt in de voorstelling.

Aangrijpend

Kruimeltje trok in 1999 als film al 1,2 miljoen bezoekers. Rick Engelkes speelde in die rolprent zelf de vader van het sympathieke straatjochie. Als producer leefde bij hem de wens Kruimeltje in het theater en op televisie brengen. Dat is gelukt: twee jaar geleden bemachtigde Rick de rechten van Kruimeltje en nu staat de musical op de planken in Kaatsheuvel. Een televisieproductie is op komst. Engelkes mag trots zijn op wat hij – samen met een uitstekende cast en co-partner Efteling Theaterproducties – heeft bereikt: Kruimeltje is een ontroerende voorstelling in een weergaloos decor en met een voor jong en oud aangrijpend verhaal.
 

21-11-2010 © Tekst: Adri van Esch voor Parkplanet – Foto’s: Parkplanet en Efteling
{googleads left}

 

 

Meest bezochte parkprofielen