Rapunzel in Disneyland Paris - Beeld: (c) Disney

Raponsjes redding

Rapunzel in Disneyland Paris - Beeld: (c) Disney

Nog voordat de nieuwe Disney-tekenfilm over Raponsje in de Nederlandse bioscoop te zien is, krijgt de heldin al een ereplekje in Disneyland Paris.

Vanaf 1 december kan het Nederlandse en Vlaamse publiek naar de vijftigste tekenfilm van Disney: Rapunzel. De film met de heldin met de meterslange lokken, die in het Nederlands meestal Raponsje wordt genoemd, is gebaseerd op het sprookje van de gebroeders Grimm. Maar al vanaf 7 november 2010 kunnen bezoekers van Disneyland Paris Rapunzel en haar slimme minnaar Flynn Rider ontmoeten in het park bij Parijs. Rapunzel en de charmante bandiet zullen de Disney-gasten meerdere keren per dag begroeten op de Castle Stage, naast het roze kasteel van Disneyland.

{googleads right}3D-tekenfilm

In de Verenigde Staten gaat de nieuwste Disney-creatie over Rapunzel op 24 november in première. De 3D-tekenfilm is heel losjes gebaseerd op het sprookje van Grimm. In de versie van Disney is prinses Rapunzel als baby uit het paleis ontvoerd door de slechte tovenares Gothel en opgesloten in een verborgen, hoge toren waaruit ze onmogelijk kan ontsnappen. De knappe maar ook beruchte ridder Flynn beklimt via haar twintig meter lange haar de toren. Ze ontsnappen samen en gaan op avontuur. De muziek voor de nieuwe tekenfilm – die in het Engels Tangled (Verstrikt) heet – is van de legendarische componist Alan Menken, die ook de muziek voor Alladin en De Kleine Zeemeermin schreef.

Meet & greet

Rapunzel heeft ook een podium gekregen in het Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida. Daar moest Belle het veld ruimen en de Fairytale Garden vrijmaken voor een interactieve meet & greet-locatie met Rapunzel en Flynn Rider.

Raponsje in het Sprookjesbos van de Efteling - Foto: (c) ParkplanetOorspronkelijke verhaal

In 2001 al kreeg Raponsje haar eigen toren in het Sprookjesbos van de Efteling. In het park in Kaatsheuvel wordt het oorspronkelijke verhaal van Grimm verteld: over een heks die het jonge meisje opsloot in een toren zonder deuren omdat haar vader raponsjes geplukt had uit de tuin van de toverkol. De heks klom langs de lange goudblonde vlecht van Raponsje naar boven om haar van eten en drinken te voorzien. Ze riep dan: “Raponsje, Raponsje, laat vallen je haar”. Een prins die de heks stiekem had gevolgd zag alles, klom ook naar boven en redde Raponsje.
 
5-11-2010 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Disney en Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen