The Holy Experience in Florida

Hemelse paradijzen

The Holy Experience in Florida
 
Waar is de gewijde sfeer van de feestdagen beter te voelen dan in een Bijbels pretpark? In de Verenigde Staten is er een en ook Polen en Spanje moeten een hemels park krijgen.

Aards Paradijs

Twee jaar geleden leek ook Nederland een Bijbels getint attractiepark te krijgen: in de media doken plannen op voor het Aards Paradijs dat op de gronden van het voormalige Land van Ooit in Drunen gesticht moest worden. Compleet met wildwaterbaan De Ark van Noach, de Mozescoaster en restaurant Het Laatste Avondmael. Maar het bleek te gaan om een 1 april-grap, onder meer van deze website. De grap werd door het magazine Sync verkozen tot de op één na beste van 2008.
Kerststal in The Holy Experience in Florida

Kerstverhaal

Toch is het wel mogelijk om een Bijbels park te bezoeken, al zal daarvoor de oceaan overgestoken moeten worden. In Florida, tussen alle grote attractieparken van Disney en Universal bij Orlando, ligt The Holy Land Experience. In dit christelijke themapark vol nagebouwde Bijbelse tempels, gebouwen en grotten is dagelijks de kruisiging van Jezus te zien. Er zijn getrouwe stukjes van het oude Bethlehem en Jeruzalem te bewonderen en rond de kerstdagen – maar niet met Kerstmis zelf, want dan is het park gesloten – wordt door acteurs dagelijks het Kerstverhaal opgevoerd.

{googleads right}Evangelisten

In de jaren zeventig en tachtig was het pretpark Heritage U.S.A. uiterst populair in de States. Het christelijke pretpark in de staat South Carolina was opgezet door het evangelistenechtpaar Jim Bakker en Tammy Faye. Het park had veel weg van Walt Disney World; het had ook een Main Street, er waren winkels, hotels en theaters van waaruit de wekelijkse televisieshow Praise The Lord werd uitgezonden.

Belastingontduiking

Heritage U.S.A. ging in 1989 failliet nadat evangelist Jim Bakker werd beschuldigd van zedenmisdrijven en belastingontduiking. Daardoor nam de belangstelling van het publiek voor het Bijbelse park sterk af. Orkaan Hugo – die grote schade toebracht aan diverse gebouwen – gaf het park de uiteindelijke genadeslag.

Paleis van Herodes

In Europa zijn er momenteel twee prille initiatieven voor een gewijd pretpark. Het verst is de Poolse priester Sylwester Zawadzki. Hij wil bij het dorpje Swiebodzin in het westen van Polen een katholiek pretpark bouwen. Bezoekers moeten er de kribbe en het graf van Jezus kunnen bezoekers. Geldschieters zien de plannen van Zawadzki wel zitten en willen zelfs verder gaan: zij denken zelfs aan de bouw van het paleis van Herodes.

Christusbeeld in Polen

Christusbeeld

De eerste stap van zijn katholieke park heeft Zawadzki al gezet. Hij liet een bijna veertig meter hoog Christusbeeld bouwen dat de bedevaartgangers met open armen ontvangt in het nu nog verder lege, vijf hectare grote park. De inwoners van Swiebodzin zijn verdeeld over het megalomane beeld en de grootse plannen. Het gemeentebestuur positief, want het ziet in het park een financiële melkkoe. Sommige inwoners laken de plannen. “We hebben slechte wegen en een gebrekkige infrastructuur, maar wel het grootste Christusbeeld ter wereld”, zeggen ze schamper.

Dichter bij God

Ook op het Spaanse eiland Mallorca zijn plannen voor een christelijk pretpark. Een internationale groep investeerders wil volgens krant El Mundo een religieus park bouwen in het dorpje Capdepera. De kosten van het zeven hectare grote park worden geraamd op tien miljoen euro. Het bisdom Mallorca is groot voorstander van het project. De attractie kan er voor zorgen dat de mensen dichter bij God komen, vindt de bisschop. Een dat is een mooie gedachte, in de dagen rond kerstmis.

 
INFO •
The Holy Land Experience ligt aan de zuidrand van de stad Orlando, in de Amerikaanse staat Florida. Het themapark is nooit op zondag open en af en toe ook op andere dagen gesloten. Kijk op de parksite voor de exacte openingstijden. The Holy Land Experience is gemakkelijk te bereiken via snelweg Interstate 4,  afslag 78. Het park ligt op de hoek van Conroy Road en Vineland Road, Orlando.  
 
 

24-12-2010 © Tekst: Parkplanet

 

Meest bezochte parkprofielen