Achtbaan in Knott's Berry Farm - Foto: Brent Schmidt

Voor wie niet wil wachten

Achtbaan in Knott's Berry Farm - Foto: Brent Schmidt

De Hate to Wait Pass, zo heet het nieuwe ticket waarmee je in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm de langste rijen kunt overslaan.

Kosten: veertig dollar. Ook bij andere parken moet je betalen als je vooraan in de wachtrij wilt aansluiten. Alleen de Disney-parken hebben nog steeds een gratis systeem: de FastPass.

Overslaan

Na de parken van Universal Studios, Busch Gardens en Six Flags heeft nu ook Knott’s Berry Farm bij Los Angeles een pasje in de aanbieding voor wie de rij wil overslaan. De Hate to Wait Pass geeft voorrang bij vijf achtbanen, vrijevaltoren Supreme Scream en wildwaterbaan Timber Mountain.

Voordringen

Voor het pasje waarmee men legaal mag voordringen betalen gasten veertig dollar, bovenop de entreeprijs van 55 dollar. Bij elke attractie mag éénmaal vooraan in de rij aangesloten worden. Het pasje is overdraagbaar; ook een andere bezoeker kan de rij bij de betreffende attractie overslaan. Een personeelslid kruist telkens de gebruikte attractie af.

Drukke dagen

De Hate to Wait Pass van Knott’s Berry Farm wordt uitsluitend op drukke dagen verkocht en in een beperkte oplage. Het Californische pretpark is laat met het invoeren van de bij Amerikanen geliefde ‘skip the lines pass’: andere grote parken hebben al langer pasjes die dit voorrecht bieden.

{googleads right}Extra betalen

Universal Studios heeft de Express Pass, Six Flags noemt zijn pasje Flash Pass, Busch Gardens biedt de Quick Queue Pass aan en Legoland de Premium Play Pass. Voor alle pasjes moet extra betaald worden, variërend van twintig tot zeventig euro.

Gratis pasje

De Disney-keten was de eerste die startte met een rijenpas, de FastPass. Bij Disney moet men een kaartje halen bij de betreffende attractie en daarop staat het tijdstip dat men terug kan komen om de rit zonder (of met weinig) wachttijd te kunnen beleven. Bezoekers staan op die manier virtueel in de rij en niet lijfelijk. Bij Disney wordt de FastPass als enige gratis aangeboden, als extra service voor de gasten.

Populaire attracties

Ook Disneyland Paris kent de gratis FastPass-service, die onder meer geldig is voor populaire attracties als Big Thunder Mountain, Buzz Lightyear Laser Blast, Star Tours en Space Mountain (Disneyland Park) en de Hollywood Tower of Terror en Rock ’n Roller Coaster (Walt Disney Studios).

Via de uitgang

In Europa heeft de betaalde pas om rijen over te slaan (nog) geen wortel geschoten. Alleen Phantasialand kent een simpele pas die enkele voorrechten biedt, de Quick Pass. Met de Quick Pass kan men vier keer via de uitgang een vijftal attracties betreden. Het pasje in het Duitse park kost vijftien euro en is bij de kassa’s te koop.

Veraangenamen

Naast virtuele wachtrijen of voorrangspasje proberen parken ook op andere manieren het wachten in rijen zoveel mogelijk te beperken of te veraangenamen. Meer daarover in het artikel De rij voorbij.
 
22-12-2010 © Tekst: Parkplanet, Adri van Esch – Foto’s: Knott’s Berry Farm

Meest bezochte parkprofielen