De Europa-Park-bakker aan het werk op de Vakantiebeurs - Foto: (c) Parkplanet

Voor de bakker

De Europa-Park-bakker aan het werk op de Vakantiebeurs - Foto: (c) Parkplanet
 
De Vakantiebeurs is traditiegetrouw niet dik bezaaid met attractieparken. De meesten parken vinden de kosten voor het opbouwen van een stand niet opwegen tegen de baten. Dit jaar is de buit wel heel mager: slechts één groot pretpark heeft het voor de bakker: een eigen stand in Utrecht.

Op zoek

Vele tientallen reisorganisaties, touroperators, verkeersbureaus van landen en steden, accommodaties en airlines zijn tot en met zondag 16 januari vertegenwoordigd op de grootste consumentenvakantiebeurs van Nederland, die in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden. Wie tussen al die exposanten op zoek gaat naar pretparken kan teleurgesteld raken; er zijn slechts één groot attractiepark en enkele kleine parken met een eigen stand aanwezig.

Dure grap

Deelname aan de Vakantiebeurs is een dure grap. Niet alleen moet er kostbare expositieruimte worden gehuurd, er dient ook een aansprekende stand te worden gebouwd die vijf dagen lang bemand moet worden. Veel parken vinden dat het geld dat daarmee gemoeid is beter op een andere manier kan worden benut om promotie te maken.

Kleurrijk

Dit jaar heeft welgeteld één grote attractiepark een eigen beursstand. Het Zuid-Duitse Europa-Park nodigt bezoekers uit een kijkje te nemen in hal 9, waar Duitsland uitpakt. Europa-Park maakt onderdeel uit van de kleurrijke stand van het Zwarte Woud, waar het park in Rust gelegen is.

{googleads right}Kirschtorte

Voor de vakdag van de Vakantiebeurs, die dinsdag gehouden werd, liet Europa-Park een meester-bakker aantreden. Getooid in een Europa-Park-schort maakte de ambachtsman originele Schwarzwälder Kirschtorte, die gretig aftrek vond bij de bezoekers uit de reisbranche. De overige dagen van de beurs heeft het Duitse park weliswaar geen taart in de aanbieding, maar belangstellenden kunnen wel een exemplaar meenemen van de nieuwe folder en de prachtig uitgevoerde infoglossy.

Tevergeefs

Volgens het programmaboekje van de Jaarbeurs hebben ook het Duitse pretpark Erlebnispark Tripsdrill en het Spaanse Port Aventura een stand. Bezoekers zoeken echter tevergeefs naar vertegenwoordigers van die parken. Op de plek waar Tripsdrill volgens het programma zou moeten staan, bevindt zich niet meer dan een lege plek. Port Aventura heeft wel een stand, maar die blijft de komende dagen onbemand. Op het tafelblad van standnummer D040 in hal 8 liggen wel stapeltjes van de nieuwste Port Aventura-brochure.

Villa Kakelbont

Ondanks de magere score aan grote attractieparken zijn er wel enkele kleinere attracties met een stand. Het Zweedse Astrid Lindgrens Värld heeft in hal 10 Villa Kakelbont van Pippi Langkous nagebouwd. Autothemapark Autostadt in het Duitse Wolfsburg heeft een zeer trendy ingerichte stand en Zoom Erlebniswelt in Gelsenkirchen staat op een prachtige zichtlocatie (allebei in hal 9).
 
11-1-2011 © Tekst en foto: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen