De Stoomcarrousel in de Efteling - Foto: Steve B Chamberlain

344 dagen draaien

De Stoomcarrousel in de Efteling - Foto: Steve B Chamberlain
 
De Efteling heeft een pasje ingevoerd dat op 344 dagen per jaar toegang geeft tot het pretpark in Kaatsheuvel. Tot deze week hakte de Efteling het jaar nog in tweeën en had het park twee losse abonnementen.

Enthousiasme

Het besluit van de EFTELING om een abonnement in te voeren dat een heel jaar geldig is, is met enthousiasme ontvangen door fans en pashouders. Tot afgelopen jaar had het Kaatsheuvelse park twee abonnementen, één voor het zomerseizoen en één voor de Winter Efteling.

Zomerabonnement

Op 1 april 2010 opende de Efteling de poorten om ze nooit meer te sluiten. Vanaf dat moment kende het pretpark geen open en gesloten seizoenen meer, maar is het 365 dagen per jaar geopend. Als logisch gevolg daarvan werd een jaarpas verwacht die ook het hele jaar geldig zou zijn, net zoals door andere jaarrond parken wordt aangeboden. Maar die pas bleef uit: Efteling bood gewoon een zomerabonnement en een winterpas aan.

Korting

De vele tienduizenden mensen die met grote regelmaat naar de Efteling willen kunnen vanaf 17 januari toch een jaarpas kopen, voor de prijs van 160 euro. Een 60+-abonnement kost 100 euro en wie het park alleen doordeweeks bezoekt betaalt 130 euro. De kaart is geldig van 1 april 2010 tot en met 31 maart 2012. Wie de pas aanschaft voor 15 februari krijgt een tientje korting. 

Repelsteeltje in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Meevaller

Hoewel het abonnement van het park in Brabant tot de duurste in de attractieparkenindustrie behoort, is de prijs voor velen een meevaller. De som van de twee oude abonnementen – 135 euro voor de zomerseizoenkaart en 90 euro voor de winterkaart – ligt 65 euro hoger dan de prijs waarvoor de nieuwe jaarkaart nu in de markt wordt gezet.

Verrassing

Het pretpark heeft nog een verrassing voor aanstaande pashouders in petto: wie het jaarabonnement vanaf 17 januari koopt bij de Gastenservice aan de ingang krijgt het tijdsbestek tot aan 1 april er gratis bij. Met het zojuist aangeschaft pasje kan men dus de Efteling direct bezoeken. Een abonnement kan zo een geldigheidsduur hebben die ruim twee maanden langer is. Voor wie het jaarpasje per post bestelt, geldt dit aanbod niet.

{googleads right}Blockout days

Het nieuwe jaarrond abonnement van de Efteling is geen 365 dagen geldig; op sommige dagen geeft de pas geen toegang. Op in totaal 21 dagen waarop het park is afgehuurd door een bedrijf is het abonnement geblokkeerd. De bewuste dagen worden door de Efteling onder meer via de website gecommuniceerd. Het systeem om sommige dagen af te blokken voor abonnementshouders is niet onbekend in de pretparkwereld. Ook de Disney-parken, die net als de Efteling het hele jaar geopend zijn, kennen abonnementen met zogenaamde blockout days.

Bezoekdagen

Wie in DISNEYLAND PARIS genoegen neemt met driehonderd bezoekdagen per jaar betaalt voor een pas 99 euro. Voor 129 euro kan men een Fantasy Pass kopen, die 335 dagen per jaar geldig is. Een volledige jaarrond pas – de Dream Pass, die dus 365 dagen geldig is – kost in Parijs 189 euro. Bij de laatste twee passen is een parkeerabonnement inbegrepen. Bij de Efteling kost een parkeerpasje voor een jaar vijftig euro.
 
5-1-2011 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Steve B. Chamberlain en Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen