Het laatste baanstuk in Krake in Heide-Park wordt geplaatst

Octopus staat overeind

Het laatste baanstuk in Krake in Heide-Park wordt geplaatst
 
De grootste nieuwe achtbaan in onze contreien – Krake in het Duitse Heide-Park – nadert zijn voltooiing. Het laatste baanstuk werd afgelopen week op 41 meter hoogte geplaatst.

Spectaculair

In Nederland zijn in 2011 nul nieuwe achtbanen te verwachten, in België twee – spinning coasters in zowel Bobbejaanland (Dizz) en Plopsa Coo (Wickie The Ride). Maar de meest spectaculaire roller coaster op rijafstand van ons land komt komend seizoen in Heide-Park in het Duitse Soltau: Krake.

Dive coaster

Krake – wat octopus betekent – is een zogenaamde dive coaster. Achtbanen van dit type hebben een vrij korte lengte, maar maken na de liftheuvel een gigantische, loodrechte duik naar beneden. Krake in het Noord-Duitse pretpark wordt maar liefst 41 meter hoog. Bijzonder aan een dive coaster is ook dat de brede maar korte trein op het kantelpunt net voor de val even stilstaat, waardoor de inzittenden luttele seconden in het gapende gat dat hen wacht kunnen kijken.  
De 'duik'van Sheikra in Busch Gardens in Tampa - Foto: Busch Gardens

{googleads right}Splash

Op het Europese vasteland zijn nog geen zogenaamde diving machines gebouwd; Heide-Park heeft de primeur. In Groot-Brittannië staat al wel een duikachtbaan: Oblivion in Alton Towers. In het Amerikaans Busch Gardens, bij Tampa in Florida, staat SheiKra een dive coaster die – net als straks die in Duitsland – eindigt in een watersplash.

Twaalf ton

Bij Krake, die in april open gaat, werd afgelopen week het laatste en hoogste baanstuk geplaatst. Met een tweehonderd ton zware kraan werd het stuk rails op ruim veertig meter hoogte in de lift gezet. Het baanstuk zelf woog twaalf ton. Het stuk rails is, net zoals de hele baan, gevuld met zand om het geluid te dempen en ongewenste vibraties te minimaliseren.

Looping

Krake wordt in totaal 476 meter lang. De twee treinen vervoeren ieder 27 personen, in drie rijen van negen. Onderweg maakt elke trein een looping en elk voertuig wordt aan het eind mede afgeremd door water, wat een gigantische splash naast de trein tot gevolg heeft. Met Krake is een investering van twaalf miljoen euro gemoeid.
 
28-1-2011 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Heide-Park en Busch Gardens

Meest bezochte parkprofielen