Villa Volta in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Nieuwe naam voor een attractie

Soms vallen namen voor attracties niet goed. Dan wordt snel voor een nieuwe gekozen, ook in de Efteling.

busch gardens tampa cheetah hunt 15pers

Een online protestactie in Amerika moest er toe leiden dat de naam Cheetah Hunt voor de achtbaan in Busch Gardens veranderd werd in CheeTaka.

Achtbaan- en pretparkfans haalden handtekeningen op om de directie van Busch Gardens in Tampa ervan te overtuigen dat de naam Cheetah Hunt voor de nieuwe achtbaan geen goede keuze is. De naam zou een verkeerd signaal afgeven, namelijk dat er op jachtluipaarden gejaagd mag worden. En dat terwijl Busch Gardens zich juist altijd zo inzet voor dierenbescherming en behoud van het natuurlijke leefgebied van wilde dieren.

Signalen

Fans waren er van overtuigd dat de nieuwe achtbaan in Busch Gardens CheeTaka zou gaan heten. Allerlei signalen wezen daar op en de naam paste perfect in het rijtje Afrikaans klinkende namen van de andere achtbanen in het pretpark in Florida, zoals Montu, Gwazi en SheiKra.

Directie

Naar nu blijkt besloot de directie van het park slechts twee dagen voor de officiële presentatie van de nieuwe achtbaan om de naam te veranderen van CheeTaka in Cheetah Hunt, omdat met de achtbaan de snelle jaagstijl van het jachtluipaard wordt nagebootst. Tot ongenoegen van veel fans, die nu op internet een handtekeningenactie zijn begonnen om het management van Busch Gardens op andere gedachten te brengen.

Vervangen

Het gebeurt wel vaker dat een attractie een andere naam krijgt dan oorspronkelijk de bedoeling was. Zo besloot het Amerikaanse park Cedar Point in de staat Ohio in 1996 om de naam Banshee voor een nieuwe achtbaan te vervangen door de naam Mantis. Banshee bleek in het Iers de naam te zijn van een fee die de dood van een mens aankondigt.
 
eft fata morgana int persfoto

Fata Medina

In Nederland is er nog nooit actie gevoerd om een attractienaam gewijzigd te krijgen, maar er zijn al wel namen gesneuveld en vervangen door nieuwe namen. Vooral de Efteling heeft een geschiedenis als het gaat om wijzigen van namen. Zo zou Fata Morgana in eerste instantie Fata Medina gaan heten. Het ontwerpteam besloot de naam te wijzigen toen er in de stad Medina in Saoedi-Arabië onlusten uitbraken.

Villa Volta in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Villa Vola

De vliegende tempel Pagode in de Efteling had tot kort na de opening de naam Pagoda. De naam werd aangepast toen bleek dat Pagoda in het Thais ‘graf’ betekent in plaats van ‘tempel’. Ook Villa Volta had aanvankelijk een andere naam: Villa Vola. Maar er was halverwege de jaren negentig al een financieringsmaatschappij die Vola heette en flink aan de weg timmerde. De Efteling wilde verwarring voorkomen.

Vleesetende vis

Een attractie waarvoor ook andere namen zijn onderzocht is wildwaterbaan Piraña. Tijdens het ontwerpproces werden ook de namen KonTiki en Uru Bamba overwogen. Uiteindelijk werd het Piraña, naar de vleesetende visjes die in veel rivieren in Zuid-Amerika voorkomen. Even is nog gespeeld met het idee om het water van de attractie rood te maken, om het bloeddorstige karakter van deze visjes te onderstrepen, maar van dat macabere idee zag de Efteling toch snel af.
 
2011 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Busch Gardens en Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen