Artist impression van Shanghai Disneyland - Beeld: (c) Disney

Shanghai wordt anders dan de andere Disney-parken

Artist impression van Shanghai Disneyland - Beeld: (c) Disney
 
Het nieuwe Disneyland in de Chinese stad Shanghai wordt anders dan de vijf al bestaande magische koninkrijken. Voor het eerst gooien de Imagineers enkele basisprincipes overboord, om te experimenteren met nieuwe ideeën.

Experimenteren

De eerste officiële concept art van het nieuwe Disneyland in Shanghai is nog erg vaag. Door de vele wolken en het uitbundige vuurwerk heen valt nog niet veel te ontcijferen van hoe het park in de grootste stad van China er daadwerkelijk uit gaat zien. Maar zeker is wel dat de ontwerpers – in Disney-taal Imagineers genoemd – nu eindelijk eens de beproefde opzet van Disneyland los mogen laten en gaan experimenteren met de basislayout.

Kasteel

Wees gerust: Disneyland in Shanghai – dat in 2014 of 2015 open zal gaan – krijgt alle bekende en geliefde attracties en iconen die ook de vijf al bestaande Disneyland-parken zo populair hebben gemaakt. Midden in het park verrijst gewoon weer een prachtig kasteel, dat is uit de concepttekening wel op te maken. En ook andere topattracties zullen aan de oostkust van China zeker niet ontbreken, al is nog niet duidelijk welke publiekslievelingen er wel en niet op de shortlist komen.
 

Ontwerpfases

Maar voor het eerst lijken de Imagineers echt af te mogen wijken van de basisopzet van Disneyland en vernieuwingen en verbeteringen door te mogen voeren. Ook bij eerdere ontwerpfases is vaak gediscussieerd over een andere layout voor het Disneyland Park, maar telkens werd toch weer teruggegrepen op het concept dat door Walt Disney zelf werd bedacht voor zijn eerste park in Anaheim bij Los Angeles. Een concept dat globaal bestaat uit meerdere themagebieden die rondom een centraal plein liggen. Bezoekers worden door een hoofdstraat (Main Street U.S.A.) naar het middenplein (Central Plaza) geleid.

Varianten

Ondanks plannen daartoe werd de basisopzet nooit losgelaten. Hoogstens werden er kleine varianten bedacht, zoals een overdekte Main Street in Tokio en arcades achter de hoofdstraat in Parijs. Voor het eerst lijken de plannen om met een aangepast concept voor Disneyland te komen serieus; wie de bewust vaag gehouden overzichtstekening van het park in Shanghai goed bestudeert ziet een gewijzigde layout.
 
Chinees feest in Disneyland Hong Kong - Foto: (c) Disney

Geen Main Street

Duidelijk is wel dat een kasteel weer het focuspunt van het park wordt, aan dat concept is niet getornd. Maar een Main Street lijkt te ontbreken. Bezoekers zullen dus op een andere manier naar het centrale kasteelplein worden geleid. Wellicht ontstaat er aan de voet van het kasteel een dorpje en kunnen gasten door meerdere straatjes naar het hart van het park wandelen. Of ligt er tussen de ingang en het kasteel een meer waar bezoekers langs kunnen lopen. Een andere optie is dat de ring van themalanden wordt ‘gedraaid’, waardoor er een ander land direct na de ingang komt te liggen.

Concurrentie

Het blijft echter gissen: de precieze vorm van het park zal pas zo laat mogelijk bekend worden gemaakt, ook al wordt er over enkele maanden een aanvang gemaakt met de bouw. Disney wil de concurrentie niet op ideeën brengen; Chinezen zijn nu eenmaal meesters in het kopiëren van Westerse producten.

Veel water

De vogelvluchttekening laat wel zien dat Disneyland in Shanghai veel meer water krijgt dan andere Magic Kingdoms. Of de vernieuwing van het basisprincipe van Disneyland uiteindelijk wel of niet wordt doorgevoerd, alleen al door de vele waterpartijen zal het tweede Chinese park een andere aanblik krijgen dan de zusterparken bij Anaheim, Orlando, Tokio, Parijs en Hongkong.
 
20-2-2011 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen