Sneeuwbal in de Winter Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Efteling is ontdooid

Sneeuwbal in de Winter Efteling - Foto: (c) Parkplanet
 
De sneeuw smelt, de schaatsen gaan in het vet, de ski’s worden opgeborgen. De Winter Efteling is voorbij en in het pretpark in Kaatsheuvel is het nu tijd voor de grote lenteschoonmaak.
De Efteling heeft een punt gezet achter de winter. Alle elementen die zo typisch zijn voor de jaarlijkse Winter Efteling worden de komende dagen weer voor negen maanden in het magazijn opgeborgen. De grote overdekte schaatsbaan en het Kinder Winter Wonderland worden afgebroken, langlaufbaan ’t Hijgend Hert weer omgetoverd in de traptreintjes en het Beierse dorpje met de oude ambachten sluit de deuren. De nepsneeuw wordt van de daken gehaald, de levensgrote pop up-schilderijen gaan de kast in en de kampvuren zijn geblust.

{googleads right}Voorjaarsvakantie

Toch gaat met het sluiten van de Winter Efteling editie 2010/2011 het park niet dicht, in tegenstelling tot de jaren hiervoor. De Efteling is voortaan 365 dagen per jaar open en dus ook – voor het eerst – in de voorjaarsvakantie, in Brabant en Limburg beter bekend als de carnavalsvakantie.

Ezel van slag

Om iedereen op deze openstelling te wijzen bedacht de Efteling de actie Ezel van slag. Bezoekers maken tot en met zaterdag 12 maart kans op duizend euro of zelfs op een auto. Sprookjesfiguur Ezel poept op zijn sokkel in het Sprookjesbos naast ‘gewone’ munten ook zeven keer per week een munt die recht geeft op de geldprijs en één keer per week een munt waarmee een Mazda 2 naar huis kan worden gereden.

Orange Babies

Deelname aan de actie kost vijftig cent. Het geld dat in de actieperiode in Ezel wordt gestoken gaat naar Orange Babies, een stichting die zwangere vrouwen met hiv en hun baby’s in Afrika helpt. Bij Ezel op het Herautenplein is een tijdelijke wachtrij neergezet, zodat iedereen individueel zijn kans kan wagen en er niet gegraaid wordt naar de uitgepoepte munt, zoals door het jaar heen nog wel eens gebeurt. Een bewaker ziet er op toe dat alles eerlijk verloopt. Geen overbodige luxe; het gaat immers om grote prijzen.
Nieuw plein voor Raveleijn - Foto: (c) Parkplanet

Rond plein

In het park wordt niet alleen hard gewerkt aan het verwijderen van de winterattracties en -decoratie, de handen worden ook uit de mouwen gestoken voor nieuwe attracties en infrastructuur. In openluchttheater Raveleijn worden de laatste finesses aangebracht in het decor. Vanaf 8 april is daar de nieuwe parkshow te zien, geschreven door kinderboekenauteur Paul van Loon. Voor het imposante theater wordt momenteel een rond plein aangelegd. De ‘rotonde’ moet de bezoekersstromen die naar Raveleijn en de populaire attracties Droomvlucht en Villa Volta gaan goed reguleren.
 
Nieuwe Casa Caracol in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Kiosk

Een andere opvallende bouwplaats is het plein voor wildwaterbaan Piraña. Daar krijgt het Mexicaanse eettentje Casa Caracol een vernieuwd uiterlijk. Achter de kiosk, waar straks wraps, hete panini en koffiespecialiteiten worden verkocht, komt een houten terras boven het water. De niveauverschillen en trappetjes geven het terras, dat uitkijkt op houten achtbaan Joris en de Draak, een speels uiterlijk.

Anton Pieck-tentoonstelling in het Efteling Museum - Foto: (c) Parkplanet

Expositie

Ook nieuw, en al geopend, is een kleine tentoonstelling over Anton Pieck in het Efteling Museum. In het museum hingen al werken die de bekende, in 1987 overleden, tekenaar voor de Efteling maakte. In een uitwisseling heeft het Anton Pieck Museum in Hattem, dat jaarlijks ontwerpen van de Efteling leent, een aantal ‘andere’ werken van Pieck ter beschikking gesteld. Het Efteling Museum ligt heel toepasselijk aan het Anton Pieckplein.
 
27-2-2011 © Tekst en foto’s: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen