Artist impression van de Floriade 2012 in Venlo

Floriade leent principes van Disney

De Floriade 2012 in Venlo krijgt verschillende elementen die ontleend zijn aan Disneyland.

Artist impression van de Floriade 2012 in Venlo

De Floriade 2012 in Venlo krijgt verschillende elementen die ontleend zijn aan Disneyland.

Het masterplan voor de tienjaarlijkse publiekstrekker is meer gebaseerd op dat van een pretpark dan op dat van een expositie, zegt directeur Paul Beck.

Referentiepunt

De Floriade die over een jaar bij Venlo wordt gehouden krijgt diverse componenten die ook terug te vinden zijn in een attractiepark. Het doel is om van de komende Floriade een referentiepunt te maken voor komende wereldtuinbouwtentoonstellingen, net zoals Disneyland bij de opening in 1955 het uitgangspunt was voor alle pretparken die in de periode daarna geopend zijn.

Wiel met spaken

De Floriade van 2012 wordt geëxploiteerd als een themapark. “In het oorspronkelijke plan van Venlo was de Floriade opgezet als een klassieke tentoonstelling met twee ingangen en een rechtlijnige lay-out”, vertelt directeur Paul Beck in het Engelse magazine Parkworld. “We hebben het plan omgebouwd en het park krijgt nu de bekende wiel met spaken-opzet, net zoals de Disney-parken dat hebben. Er is één ingang en vervolgens brengt een hoofdstraat de bezoekers naar een centraal plein dat omringd wordt door vijf themavelden.”

Wienie

Elk van de themagebieden krijgt een ‘visueel anker’ dat de bezoekers moet verleiden naar het gebied toe te gaan. Ook deze grote aandachtstrekkers waren een idee van Walt Disney zelf. Hij noemde ze wienies. Het beste voorbeeld van een wienie is het kasteel aan het einde van Main Street in Disneyland.

Gezinnen

In tegenstelling tot eerdere edities van de Floriade zal de Venlo-versie zich speciaal richten op gezinnen met kinderen tot en met twaalf jaar. “We hebben ook attracties”, verklapt Beck, die van 1989 tot 1996 directeur van de Efteling was. “Deelnemende landen zijn concepten aan het bestuderen met darkrides, waterattracties, 3D-films en rondom-films. Daarnaast krijgen we, net als Disney, transportmiddelen in het park die ervoor zorgen dat de gasten steeds in beweging blijven. Een kabelbaan van ruim een kilometer lengte zal het park van noord naar zuid overspannen (zie kader hieronder) en rondom het park rijden treintjes.”

Entertainment

Op de Floriade, die van 5 april tot en met 7 oktober 2012 gehouden wordt, kunnen bezoekers genieten van een uitgebreid entertainmentprogramma. De wereldtuinbouwtentoonstelling zal beschikken over zes locaties waar optredens zullen worden verzorgd, waaronder een openluchttheater met 1200 zitplaatsen.

Flora en Florian

In elk themagebied van de Floriade komt een gethematiseerd speelterrein voor kinderen, steeds in de buurt van een restaurant. Jonge gasten kunnen dagelijks de twee parkmascottes tegen het lijf lopen: Flora en Florian. De karakters van het park zijn mede bedacht door kinderen van de basisscholen in Venlo.
 
   

Kabelbaan in opbouw op de Floriade 2012

Kabelbaan in opbouw

Met behulp van een helikopter zijn op het Floriade-terrein in Venlo begin 2011 drie 35 meter hoge steunpilaren geplaatst. Tussen deze pilaren werden de kabels gespannen van de kabelbaan.

Helikopter
Op het themaveld World Show Stage, aan de zuidkant van het Floriade-park, werden de steunpilaren van 2500 kilo onderaan de helikopter bevestigd. Vervolgens zijn de pilaren onder strenge veiligheidsrestricties met de helikopter geplaatst op achtereenvolgens de themavelden Relax & Heal, Green Engine en Environment. De helikopter kwam speciaal voor deze klus uit Zwitserland gevlogen en is met zijn dubbele propeller extra stabiel. Doorgaans worden deze helikopters ingezet bij de aanleg van skiliften.

Cabines
Enkele weken later werden de kabels, eveneens per helikopter, gespannen en konden de cabines bevestigd worden. De kabelbaan op het Floriade-terrein is de grootste, hoogste en langste kabelbaan van Nederland. 46 Cabines zullen over het park zweven, waarin elk acht personen kunnen plaatsnemen. De kabelbaan is 1,1 kilometer lang en een ritje duurt ongeveer tien minuten.

Traditie
Tijdens de Floriade is de baan het ideale transportmiddel om in hoog tempo het 66 hectare grote park over te steken. Daarnaast is de bijzondere landschapsarchitectuur en parkaanleg vooral vanuit de lucht goed te bekijken. Kabelbanen zijn traditie bij World Expo’s: Expo 2000 in Hannover, Expo 1992 in Sevilla, maar ook Floriade 1960 in Rotterdam hadden alle een eigen kabelbaan.

 

© Tekst: Parkplanet – Beeld: Floriade

Meest bezochte parkprofielen