Technicus

Tekort aan technici

Plopsaland in De Panne voorziet een nijpend tekort aan geschoolde technici. Daardoor dreigen toekomstige attracties en bouwprojecten vertraging op te lopen.
Bij pretparken zijn veel medewerkers met een technische achtergrond in dienst. Voor de bouw en het onderhoud van attracties, maar ook voor allerlei technische klussen in de horeca, op kantoor en in het park. Bij Plopsaland in het Belgische De Panne werken momenteel vijftien Franse technici, maar het park vreest hen door gewijzigde wetgeving kwijt te raken.

Statuut grensarbeiders

Arbeiders uit Noord-Frankrijk trekken nu nog graag de grens over naar België om daar te werken. Voor hen geldt een grensarbeidersstatuut waardoor het financieel aantrekkelijk is om in Vlaanderen aan de slag te gaan. Per 1 januari 2012 vervalt dat statuut. Fransen zullen dan niet meer bij voorkeur bij de buren komen werken, waardoor er een groot tekort verwacht wordt aan geschoolde technici. Bij Plopsaland zien ze de bui al hangen.

Investeren

“Voor ons wordt het afschaffen van het grensarbeidersstatuut een groot probleem”, zegt Wout Verbeke van Plopsaland in de Krant van West-Vlaanderen. “Voldoende mensen met een technisch profiel vind ik in Vlaanderen niet. We hebben ons noodscenario in Noord-Frankrijk. Maar als het statuut vervalt, vind ik die mensen niet meer. Dat is een rem is op onze verdere ontwikkeling. We gaan veel investeren; we hebben die mensen echt nodig.”

Vertraging

In Plopsaland wordt momenteel gebouwd aan het vijfduizend vierkante meter grote indoor speelparadijs Majaland, dat in juni klaar moet zijn. Er zijn ook plannen voor een partycentrum en een hotel. Goed opgeleide technici zijn voor het realiseren van die projecten onontbeerlijk. “Als er niet voldoende technisch personeel wordt gevonden, lopen die plannen vertraging op”, aldus Verbeke.
17-2-2011 © Tekst: Parkplanet – Foto: SXC

Meest bezochte parkprofielen