Luchtfoto van Raveleijn in de Efteling

Raveleijn pakt uit

Luchtfoto van Raveleijn in de Efteling
 
Raveleijn, Efteling’s cadeau voor 2011, bestaat uit een heleboel kleine geschenkjes: een stadsgezicht, een parkshow, een boek, een televisieserie en een online game.
Al bijna twee jaar wordt er in de uiterste noordwest hoek van de Efteling, tussen Droomvlucht en Villa Volta, gebouwd aan de magische stad Raveleijn. Het kolossale bouwwerk bevindt zich momenteel in de afwerkfase, waarbij telkens nieuwe details in het stadsgezicht – dat dienst doet als decor voor de parkshow – worden aangebracht.
Affiche voor Raveleijn in de Efteling

Parkshow

Op 8 april 2011 gaat Raveleijn open voor het publiek. Vanaf die dag is in het 1200 plaatsen tellende openluchttheater een half uur durende show te zien. De parkshow – waaraan ook twee jaar is gewerkt en waarin vijf paarden en evenveel echte raven een hoofdrol spelen – vertelt het verhaal van vijf kinderen die uitgroeien tot ruiters te paard. Ze hebben elkaar en hun eigen talenten nodig om de strijd aan te gaan met de wrede overheerser van de stad.

Valk en uil

De Raveleijn-show wordt vijf of zes maal per dag opgevoerd. Ook vanaf de gaanderijen (terrassen) van horecalocatie Het Wapen van Raveleijn kunnen de bezoekers de voorstelling zien. Naast paarden en raven zullen een uil en een valk een rol krijgen in de opvoering.

Speciale muziek

“Nooit eerder zetten we een parkshow van dit formaat in de open lucht neer”, zegt een trotse Bart de Boer, voorzitter van de directie. “Het is zo groots opgezet dat er zelfs speciale muziek voor werd gecomponeerd, die door Het Brabants Orkest werd uitgevoerd. De voorstelling, die een aantal sensationele hoogtepunten kent, is door de Efteling zelf ontwikkeld. De onheilspellende raven zetten direct de toon voor een spannend verhaal dat natuurlijk, zoals het in de Efteling hoort, een duidelijke moraal heeft.”

Paul van Loon

Behalve een spannende parkshow in een spectaculair decor is Raveleijn ook een boek, een televisieserie en een game. Het geheimzinnige verhaal voor de nieuwe attractie werd geschreven door bekroond kinderboekenauteur Paul van Loon uit Drunen. Op 19 maart verschijnt er een boek waarin het verhaal van Raveleijn wordt verteld.
Televisieopnames voor Raveleijn in de Efteling

Dramaserie

De door Van Loon bedachte verhaallijn vormde ook de basis voor een twaalfdelige dramaserie voor televisie. Vanaf 26 februari worden de afleveringen, die elk 23 minuten duren, wekelijks uitgezonden bij RTL 4, zaterdag om 17.00 uur, met herhalingen op zondag om 8.30 uur. De hoofdrollen worden vertolkt door Babette van Veen als moeder Woudenberg en Hugo Haenen als de wrede graaf Olaf Grafhart.

Internet

Raveleijn is ook op internet te beleven. Op een speciale website kunnen geïnteresseerden vrienden worden met de vijf hoofdpersonen van de serie. Zij kunnen gevolgd worden op Hyves, waar ze hun belevenissen delen tijdens en na hun verhuizing uit de grote stad. Als de vijf kinderen eenmaal in de magische wereld van Raveleijn belanden, kan de online game gespeeld worden. Het spel, waarin kinderen vanaf acht jaar zelf ruiter kunnen worden om de vijanden van Raveleijn te verslaan, is één van de grootste gratis online games die dit jaar in Nederland worden gelanceerd. De game is vanaf 16 april beschikbaar.

Multimediaal

“Het is voor het eerst dat een Efteling-verhaal zo multimediaal wordt aangepakt”, vertelt Bart de Boer. “Je kunt het verhaal en de hoofdpersonen van heel dichtbij leren kennen en thuis al de beleving proeven. Ik ben heel erg trots op wat we in korte tijd letterlijk en figuurlijk van de grond hebben getild met Raveleijn.”
 
8-2-2011 © Tekstbewerking: Parkplanet – Beeld: Efteling

Meest bezochte parkprofielen