Opnames voor een televisieprogramma in Duinrell - Foto: Omroep Max

Spijt van achtbaan

Graaf Hugo van Zuylen van Nijevelt, oud-directeur van Duinrell, heeft veel spijt gehad van de Batflyer. Die nooit geopende achtbaan was een nagel aan zijn doodskist.

Een decennium geleden droeg Hugo van Zuylen van Nijevelt (op de foto in achtbaan Falcon in het midden) Duinrell over aan zijn zoons Philip (rechts) en Roderick. De graaf is zelf echter nog dagelijks in het vakantie- en attractiepark bij Wassenaar te vinden. Hugo is nog steeds commissaris van Duinrell en heeft ook van iedere deur in het park nog een sleutel. “Ik wil overal in kunnen, dat pakken ze me niet af. Maar dat vinden de jongens ook prima.”

De Pelikaan in het Tikibad in DuinrellRisico’s

Tijdens de dagelijkse lunch met ‘de jongens’, Philip en Roderick, vertelt graaf Hugo over de enorme risico’s die op gevoel werden genomen met attracties. Waarvan de één – het Tikibad, geopend op 19 april 1984 – heel goed uitpakte en de ander – de Batflyer – een technisch debacle werd. “De Batflyer is de nagel aan mijn doodskist”, vertelt de graaf. Zijn vrouw Clarine voegt daar nog aan toe: “Dat is veel te laat gestopt; laten we er maar niet meer over praten.”

Achtbaan

De Batflyer was een achtbaan die in 1997 het attractieaanbod van Duinrell moest aanvullen. De tweepersoons wagonnetjes van deze hangende baan hadden echter niet genoeg snelheid om op eigen kracht het station weer te bereiken. Fabrikant Caripro kreeg het euvel niet verholpen. Er werd onderzocht of een elektrische geleiding langs de rails een oplossing zou kunnen bieden, maar dat idee bleek niet haalbaar. Begin 2002 werd de achtbaan afgebroken.

Commentaar

In 2000 gaf de graaf het directiestokje over aan zijn zoons. Vrouw en zoons dachten dat het voor hem een probleem zou worden om afstand te doen van zijn geliefde Duinrell. “Maar het ging wonderwel heel goed”, zegt Clarine. “Hugo heeft wel commentaar, maar daar trekken ze zich niets, uh, niet alles van aan.”

Bevlogenheid

Roderick en Philip van Zuylen van Nijevelt leiden het bedrijf samen. Ze vinden zichzelf geen ondernemers zoals hun vader, maar hebben wel dezelfde bevlogenheid, zoals je die in veel familiebedrijven aantreft. Philip en Roderick: “Ons doel is het ook weer door te geven aan de volgende generatie.”

 
2011 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Omroep Max, Duinrell

Meest bezochte parkprofielen